Kocken tillbaka i vardagen efter VM-äventyret

Sölvesborg Artikeln publicerades
Vardagssysslorna utför kocken Anthony Nelson-Rookes i Blåregns kök. Men som medlem i ett regionalt landslag tävlade han i förra veckan i VM i Luxemburg.
Foto: LENA EHRING
Vardagssysslorna utför kocken Anthony Nelson-Rookes i Blåregns kök. Men som medlem i ett regionalt landslag tävlade han i förra veckan i VM i Luxemburg.

Efter VM-äventyret i Luxemburg är Anthony Nelson-Rookes nu tillbaka i köket på restaurang Blåregn i Sölvesborg. Även om det inte blev någon VM-seger så är han mycket nöjd med sin och lagets insats.

Anthony Nelson-Rookes, 42 år, har de senaste sex åren varit med i kocklaget Culinary Team West om Sweden som kan beskrivas som ett regionalt Göteborgsbaserat landslag.

Vid VM-tävlingen som avgjordes i Luxemburg i förra veckan kom det svenska laget, tio kockar och två assistenter, på en sammanlagd tolfte plats.

– Att bli tolva är väldigt bra. Drygt 60 lag från hela världen ställde upp. Så jag kan inte vara annat än nöjd med vår insats, säger Anthony Nelson-Rookes.

Tillsammans med Sölvesborgsfödde Björn Sonesson ansvarade Blåregns kock och innehavare för en femrätters middag samt tre förrätter, två kalla och en varm.

Eftersom inte alla lagen tävlade på en och samma dag utgick VM-domarna från ett poängsystem som innebar att det svenska lagets bord hamnade i en silverkategori, men att de totalt sett hade elva andra lag framför sig i resultatlistan.

Att driva restaurang Blåregn i Sölvesborg ser VM-kocken Anthony Nelson-Rookes som en stor utmaning.
Foto: LENA EHRING
Att driva restaurang Blåregn i Sölvesborg ser VM-kocken Anthony Nelson-Rookes som en stor utmaning.

Anthony Nelson-Rookes berättar att laget hade förberett sig i nästan två år genom att en helg i månaden samlas i Göteborg, där han tidigare bodde, och träna.

VM avgörs vart fjärde år och OS vart fjärde, det är alltså stortävling vartannat år.

Det stundande evenemanget är OS i tyska Stuttgart 2020 och Anthony Nelson-Rookes, i helgen hemkommen från VM-tävlingen, framhåller att OS-satsningen redan har inletts.

Vilken sorts mat tillagar du helst?

– All god mat, vill man ju svara.

– Men ska jag vara med detaljerad så blir det fisk, och då menar jag all sorts fisk.

Varför blev du kock?

– Jag kommer från en matintresserad familj och började jobba i kök som 14-åring med att skala räkor i Göteborg. Så det är jag ganska duktig på,

– Och för en högstadieelev var det ett välbetalt extraknäck. Sedan fortsatte det på restaurangskola.

Han betraktar kocksysslan som ett säkert jobb. ”Kockar behövs alltid och överallt, för mat måste vi ju ha”, som han uttrycker det.

I våras övertog Anthony Nelson-Rookes och hans sambo Ulrika Törnqvist restaurang Blåregn. Anthony pekar på att det finns en stor potential i både restaurangen och Sölvesborg som stad.

Hur tycker du det har gått?

– Det är en stor utmaning och jag är nöjd.

– Mer intressant för min del är ju vad gästerna tycker. Och målet är så klart att hela tiden ha nöjda gäster.

De har, än så länge i begränsad omfattning, börjat med servering även kvällstid. Detta kommer att utvecklas ytterligare.

Att paret hamnade i Sölvesborg hänger samman med att Anthony Nelson-Rookes morföräldrar har haft en sommarstuga på Västra Näs sedan 1956 och nu har Anthony fått ärva den. Där har paret tillbringat mycket tid och nu bor de där.

fakta

Kockens bästa tips inför julen

1. Köp en termometer som du kan använda för både kött och fisk.

2. Börja matlagningen i mycket god tid.

3. Stressa absolut inte i köket.

4. Köp hellre dyrare produkter och ät mindre än tvärtom. Ha ett kvalitetstänk.

Fakta: Anthony Nelson-Rookes, kock på Blåregn.

Visa mer...