Karibakka flyttar söderut

Sölvesborg Artikeln publicerades

Kicki Norén är inne på sitt tredje år som ägare av Karibakka. Det tänker hon fortsätta att göra, men inte i Sölvesborg.Snart flyttar Kicki till Ystad och med sig tar hon en av stadens kulturinstitutioner.

–  Jag vill vara ett besöksmål i än större utsträckning. Jag vill ha öppet när folk är lediga och har möjlighet, komplettera med lite kaféverksamhet. Då känns det lämpligt att dra sig ner till en region där det är mycket konst och konsthantverk, Skåne, säger Kicki Norén.
På en gård i byn Villie, i Skurups kommun, ett stenkast från väg E 65 kommer Kicki Norén från och med början av 2015 att bo och driva Karibakka. Beslutet att flytta och ta verksamheten med sig har växt fram men när det treåriga hyreskontraktet började gå mot sitt slut blev hon tvungen att bestämma sig.
– Jag funderar alltid på hur jag kan förändra och utveckla eller dra i gång nya projekt och komma vidare. Nu kom jag till den kritiska gränsen att jag var tvungen att ta ett beslut, så jag bestämde mig efter sommaren.

Det nya läget blir mer spännande tror hon.
– Det är bara 1,5 mil till Sturups flygplats och då är man plötsligt närmare Stockholm, det är 25 minuter till Malmö, 40 till Köpenhamn och tio till Ystad.
Samtidigt menar hon att verksamheten gått ­ungefär som hon förväntade sig.
– Nej, jag har inte haft för höga förväntningar eller förhoppningar så. Det är inte alls anledningen. Det är snarare någon slags rastlöshet. Jag kommer från en bransch med väldigt hög puls så det är en omställning men det var något jag ville ha.

Efter åren som platschef på SAS i Växjö, Kalmar och Ronneby under olika perioder var köpet av Karibakka en stor omställning men också en dröm som förverkligades. Nu kunde hon pyssla med sådant hon tyckte om.
Den sista mars 2015 går hyreskontraktet ut men redan innan dess kommer Karibakka att stänga i Sölvesborg.
– Jag kommer med all säkerhet ha öppet året ut i alla fall, kanske lite längre.
Senast till konstrundan 2015 ska Karibakka öppna i Villie. Även Kickis livspartner, konstnären Jonas Lundh, kommer att ha ateljé och galleri på gården.
Kicki är medveten om att många sölvesborgare kommer att sakna Karibakka. Men en eventuell övertalningskampanj för att få henne att stanna kommer att bli resultatlös.
– Det är ingen idé. Jag har bestämt mig och någon utförsäljning ska jag heller inte ha. Jag hoppas verkligen att mina gamla kunder vill göra en kulturutflykt till Villie.