Johan Dalén lämnar minkbranschen

Sölvesborg Artikeln publicerades

Svensk Mink måste söka en ny verkställande direktör. För nu väljer Johan Dalen att hoppa av efter sju år som minknäringens främste företrädare för att gå vidare och söka nya utmaningar.

Johan Dalén uppger för BLT att han har haft sju riktigt bra och, poängterar han, framgångsrika år i en väldigt spännande bransch.

Efter sju år som vd och minknäringens främste företrädare väljer nu Johan Dalén att gå vidare och söka nya utmaningar.
Foto: Lena Ehring
Efter sju år som vd och minknäringens främste företrädare väljer nu Johan Dalén att gå vidare och söka nya utmaningar.

Samt att han tillsammans med styrelsen och medlemskåren lyckats lyfta upp en sedan lång tid utskälld och baktalad näring.

– Vi har lyft fram den verkliga och sanna bilden, det vill säga en miljöetisk bransch med djuromsorgen i fokus och med framtiden för sig, slår Johan Dalén fast.

Han säger sig vara stolt och nöjd över arbetet.

– Nu är vi i ett läge där det är lämpligt att lämna över till någon annan, och där jag känner att jag med gott samvete kan söka nya utmaningar, betonar Johan Dalén.

Minkfarmen Niklas Olsson i Skara har varit ordförande i organisationen Svensk Mink lika länge som Dalén har varit vd.

Den förstnämnde säger att Dalén lagt ner ett förtjänstfullt arbete som han skött klanderfritt.

– Det är med stor saknad vi får acceptera att Johan Dalén vill gå vidare och prova något annat, säger Niklas Olsson.

Arbetet med att hitta Daléns ersättare har precis inletts. Ordföranden vill ha ersättaren på plats så fort som möjligt men vill inte ange något exakt datum.

– Eftersom vi verkar i den bransch vi gör så är det viktigt att hitta rätt person. För oss betyder personligheten mer än bakgrunden.

Enligt Niklas Olsson kommer Johan Dalén att finnas med i bakgrunden för att hjälpa sin efterträdare att komma in i verksamheten.

Dessutom framhåller Niklas Olsson att Svensk Minks kontor sedan många år i Mjällby kommer att finnas kvar och även fortsättningsvis att vara vd:n ordinarie arbetsplats.

– I det avseendet är det inga förändringar på gång, säger Olsson.

Vare sig Niklas Olsson eller Johan Dalén ville på torsdagen svara på några frågor om hur det hot- och säkerhetsmässigt är att leda en verksamhet som är så hårt kritiserad, och som vissa till och med anser borde förbjudas i Sverige.

Men Johan Daléns företrädare på vd-stolen, Jörgen Martinsson, säger till BLT att under hans tid, alltså de fem åren från 2006 till 2011, så levde han med en ständig hotbild över sig.

– Det varierade så klart över tid och hoten såg lite olika ut. Det var mycket på sociala medier redan då, minns han.

Jörgen Martinsson berättar hur det är att som vd i minkbranschen leva med en ständig hotbild över sig.
Foto: Bo Åkesson
Jörgen Martinsson berättar hur det är att som vd i minkbranschen leva med en ständig hotbild över sig.

– Många hot kom den vägen. Men det kom också direkta hot, främst via brev hem till familjen.

Jörgen Martinsson minns också en rättegång i Göteborg där en yngre man dömdes till ett långt fängelsestraff för att ha hotat Martinsson och andra i minknäringen verksamma personer.