Jimmie Åkesson håller hov i sin sommarstad

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto:Bo Åkesson

Jimmie Åkesson är kung i sin hemstad Sölvesborg.

Och han trivs när han får tala inför sina trogna väljare.

Först bär inte riktigt rösten. Men efter ett par klunkar vatten och publikens jubel kommer han i gång ordentligt. Och han får med sig åhörarna på sin resa genom sarkasmer mot andra partiföreträdare och löften om en bättre framtid för fattigpensionärerna.

De största applåderna får Jimmie Åkesson när han målar upp sitt parti Sverigedemokaterna som landets sociala samvete.

Här syftar han på partiets socialkonservativa värderingar och pekar ut vilka de tänkbara partivännerna som skulle vara i en sådan koalition – Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men den invitationen har dessa partier tidigare tackat nej till.

Jimmie Åkessons sommartal är det sjunde i följd. I år inleddes det med en specialskriven låt av bandet Bedårande barn som besjunger SD-ledaren som en ung rebell på väg mot seger.

Och han beter sig som en politiker på väg mot seger. Han ömson raljerar över andras misstag och höjer sitt eget partis budskap till skyarna.

Men det enda konkreta löfte han ger om hans parti får något att säga till om, är att:

– Vi kommer inte att stödja någon regering som inte förbättrar fattigpensionärernas situation rejält. Och förslag är att höja garantipensionen med tio procent, i genomsnitt 795 kronor i månaden.

Med det löfte avslutade Jimmie Åkesson sitt sommartal och åkte skyndsamt iväg mot slottslängorna där sommarfesten pågick.