”Jag måste vara stark”

Sölvesborg Artikeln publicerades
Tiden har varit tung för Camilla Haak efter att hon förlorade sin dotter Helena. När bårdekorationen försvann från kyrkogården revs såren upp på nytt. Nu är dekorationen åter på plats.
Foto: LENA EHRING
Tiden har varit tung för Camilla Haak efter att hon förlorade sin dotter Helena. När bårdekorationen försvann från kyrkogården revs såren upp på nytt. Nu är dekorationen åter på plats.

Camilla Haak försöker att må lite bättre för varje dag som går.

Men tiden efter att hennes dotter Helena påträffades död i Bromölla den 30 september beskriver hon som hemsk.

”Jag har varit fruktansvärt förkrossad”, säger hon.

Tidningen träffar Camilla Haak på Östra Kyrkogården i Sölvesborg där dottern Helena vilar. Tisdagsmorgonen är lite kylig och regnet hänger i luften.

Nu har det gått några dagar sedan den märkliga historien med bårdekorationen som försvann och som återfanns på en så kallad babyshower på en adress i Sölvesborg i fredags kväll.

Trafiken på sociala medier har varit mycket intensiv. Ord och påståenden har kastats hit och dit och trots att Camilla Haak är den som fick se familjens bårdekoration plötsligt försvinna så är det hon som nu är polisanmäld för förtal.

– Det är en mycket tragisk historia från början till slut, säger hon.

Och den rev, poängterar Camilla, upp såren igen efter dotterns bortgång.

Efter Helenas begravning den 9 november har Camilla Haak ägnat mycket tid och stort fokus åt att tömma dotterns lägenhet i Bromölla och sortera hennes saker, bland annat alla hennes kläder.

Camilla berättar om en mycket musik- och teaterintresserad dotter. Vid sin bortgång var hon 28 år, hon skulle ha blivit 29 i januari.

– Hon bjöd väldigt mycket på sig själv och var otroligt generös.

– Men för cirka ett och ett halvt år sedan drabbades hon, misstänker jag, av en utmattningsdepression som gjorde henne väldigt trött. Efter det fick hon psykiska problem.

Mamman sticker inte under stol med att förhållandet mellan mor och dotter till och från har varit ansträngt. Men hon framhåller att de under de senaste åren kom varandra väldigt nära.

– Jag var ju bara 21 år när jag fick Helena. Så de senaste åren har vi nästan betraktat varandra som systrar.

– Samtidigt var Helena angelägen om att ha sin egen zon. Och jag ville inte tränga mig på för mycket.

Dotterns bortgång har resulterat i en mycket svår tid för Camilla Haak.

Hon jobbar inom äldreomsorgen, på Falkalyckan i Falkvik, men är sjukskriven sedan en tid tillbaka för ryggbesvär.

– Eventuellt ska jag bli stelopererad. Så vi får se hur det blir, Men jag vill tillbaka till yrkeslivet på ett eller annat sätt, poängterar hon.

– Jag kommer inte att orka lyfta lika mycket som tidigare. Men jag hoppas att det finns andra och inte lika betungande arbetsuppgifter.

Kvar i livet finns hennes två andra döttrar, 19-åriga Nadja och 11-åriga Melina.

– Jag måste vara stark, både för Helenas skull men också för Nadja och Melina, säger Camilla Haak.

– Tyvärr har en av döttrarna råkat ut för näthat mitt i sorgen.

Efter Helenas bortgång för snart två månader sedan, polis och åklagare utreder fortfarande ärendet, har Camilla gått ner tio kilo. Men hon uppger att det går lite bättre med ätandet för varje dag.

Camilla Haak, född och uppvuxen i Immeln men bosatt i Sölvesborg sedan 20 år, har också stöd i sorgearbetet av sin tvillingsyster Carina och hennes familj.

De båda systrarna fick fem döttrar och kusinerna har alltid stått varandra nära och umgåtts flitigt.

– Mina barn har alltid sagt mamma 1 och mamma 2 när de pratat om mig och Carina. Det är mycket sådant man tänker på i dessa stunder, förklarar Camilla Haak.