Hemma efter långseglingen

Sölvesborg Artikeln publicerades
Eva Fransson och Mats Hellman ombord på sin tvåmastade segelbåt Angelina.
Foto:Oskar Sandström
Eva Fransson och Mats Hellman ombord på sin tvåmastade segelbåt Angelina.

Det har gått 15 månader sedan paret Eva Fransson och Mats Hellman seglade ut från Hermans Heja med siktet inställt på Karibien.

Det var i mitten på juni 2016 som BLT träffade Eva Fransson och Mats Hellman från Sölvesborgs Seglarsällskap. Då hade de sålt hus och bilar och magasinerat sina kvarvarande ägodelar inför seglingen till Karibien. I lördags seglade de in i Hermans Heja, 15 månader efter avfärd, och togs emot av släkt, vänner och ett helsvenskt ösregn.

Långseglingen blev också första gången som särborna blev sambor.

– En av våra första semestrar ihop var en segling på västkusten och då pratade vi om att vi båda velat göra en långsegling. Och man kan inte vänta för länge, säger Eva Fransson, som lyckades få tjänstledigt ett år för resan, medan Mats lät sitt företag vila under året ombord.

  Seglingen har fått gå i en lugn takt. Resan till Karibien tog sex månader, sen seglade de där i fem månader för att sedan segla hem på fyra månader. Totalt 14 000 sjömil, eller ungefär 2500 mil.

  – Vi har inte haft bråttom, utan har gjort mycket längs vägen, säger Mats Hellman.

  De långa avstånden till trots har de inte haft tråkigt ombord, utan det har alltid funnits saker att göra.

  – Vi har sovit i skift, fiskat, läst, lagat mat och hämtat hem väderfiler från satelliter. Och allt man gör tar sin lilla tid. Och plötsligt kommer det delfiner eller valar.

  När de passerade Biscaya kom tre valar samtidigt, i riktning mot båten, så Eva och Mats fick stänga av motorn och låta den driva förbi.

  – Där kom en val på ena sidan och två på andra, som var 20 meter långa, nästan dubbelt så långa som båten. Det var en riktig upplevelse.

  De nådde Tobago i Karibien den 17 december och tillbringade fyra månader där, seglandes mellan öarna.

  – Det var mer varierat än vad jag trodde. Jag hade en bild av att det var många låga öar med palmer, men det var en riktigt stor blandning, med vulkanöar och regnskog. Och underbar snorkling, säger Mats Hellman.

  De kommer att sakna gemenskapen med andra långseglare som de träffat längs vägen. Som de trevliga fransmännen i Azorerna som de hyrde en bil tillsammans med.

  – Vi såg flera andra seglare som gjorde en liknande resa. Andra gången man ser samma båt så morsar man, och tredje gången så bjuder man på en sundowner.

  När de seglade in i Hermans Heja i lördags så blev det ingen sundowner, men däremot svenskt tunnbröd, messmör och kaviar.