Här har grannarna bra koll på sitt villaområde

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Per Bergqvist och Rolf Engström var initiativtagare till att bilda villaföreningen och grannsamverkan i Nya Tivoli.
Foto:BO AKESSON
Per Bergqvist och Rolf Engström var initiativtagare till att bilda villaföreningen och grannsamverkan i Nya Tivoli.

Nya Tivoli är enligt polisen ett föredöme för grannsamverkan.

Av 184 hushåll är 150 med i föreningen.

Om ett gatlyse går sönder eller om tunneln är full av löv, får styrelsen för Nya tivoli villaförening genast ett mejl om detta. Föreningen har en kontaktperson som ringer till kommunen och sedan blir lampan lagad.

Så fungerar allting i villaföreningen. Det finns en ständig dialog mellan styrelsen och medlemmarna om allt som pågår i bostadsområdet. Men föreningen är också ett grannsamverkansområde mot brott.

– Även om det är svårt att mäta saker som inte händer kan jag nog påstå att vårt område är ganska förskonat för brott. Men så har det inte alltid varit, säger Per Bergqvist, kassör i Nya Tivoli villaförening.

2003 när föreningen bildades hade det varit flera inbrott i området Nu har både föreningen och grannsamverkan funnits i 14 år och det sker knappt några inbrott här längre.

– Vi är noga med att se till att det finns tydlig skyltning om grannsamverkan och att dela med oss av tips och information som kommer från både polisen och Samverkan mot brott, säger Per Bergqvist.

Vad gör ni rent konkret som varit så framgångsrikt?

– Vi håller lite extra koll på gatan och ser vi okända personer som går runt mellan husen tar vi kontakt och gör dem uppmärksamma på att vi har sett dem. Vi har belysning vid husen och händer det något går det ett mejl till styrelsen som i sin tur agerar.

Per Bergqvist administrerar även den slutna Facebookgruppen där medlemmarna kan lägga ut viktig information.

– Grannsamverkan har helt klart bidragit till att vi har ökat tryggheten i villaområdet och medlemmarna har lärt sig en del viktiga saker om brottsförebyggande insatser, säger han.

Fakta

Nyttan av samverkan

• De boende i området lär känna varandra bättre och det skapar goda grannkontakter.

• De boende blir mer observanta på vad som händer i området.

• Skyltning om grannsamverkan är avskräckande för tjuvar.

• De boende hjälps åt att hålla koll när någon är bortrest.

Visa mer...