Han vet hur det är att vara borgmästare

Sölvesborg Artikeln publicerades

Vad betyder det rent praktiskt att Arne Bogren (M) får titeln borgmästare i Sölvesborg? BLT vände sig till Bo Frank (M) i Växjö där han, liksom Bogren, är fullmäktiges ordförande och där borgmästartiteln funnits sedan 2006.

Bo Frank var tidigare legendariskt kommunråd i Växjö under 30 års tid. Men 2016 lämnade han uppdraget som kommunstyrelsens ordförande för att i stället bli fullmäktiges ordförande.

Som fullmäktiges ordförande vet Bo Frank i Växjö, här med hustrun Martha Elena Arciniega Sandberg, hur det är att vara borgmästare.
Foto: Privat
Som fullmäktiges ordförande vet Bo Frank i Växjö, här med hustrun Martha Elena Arciniega Sandberg, hur det är att vara borgmästare.

Då iklädde han sig samtidigt rollen som Växjös borgmästare.

Vad är ditt främsta råd till Arne Bogren?

– Först och främst vill jag säga att det var en trevlig nyhet att läsa i BLT, säger Bo Frank.

– Men jag uppmanar honom att använda titeln sparsamt.

Bo Frank uppger att det fanns ett politiskt motstånd när den borgerliga alliansen införde titeln 2006. Men kritiken har tystnat och några krav från oppositionen att den ska ta bort har Frank inte hört talas om.

Han berättar att titeln och bärandet av silverkedjan enbart används i ceremoniella sammanhang, någon gång i veckan, men att han aldrig har den på sig när han leder fullmäktiges sammanträden i Växjö.

Hur uppfattas det av Växjöborna?

– Enbart positivt. Det verkar som att folket här i Växjö förstår titelns djupa innebörd, säger Bo Frank.

– Jag måste säga att titeln ger en viss tyngd åt det politiska uppdraget.

Han berättar vidare att han personligen hyste vissa farhågor om att titeln skulle kunna uppfattas som politisk snobbism.

– Men det har helt lyst med sin frånvaro.

Arne Bogren (M) blir borgmästare i Sölvesborg.
Foto: Bo Åkesson
Arne Bogren (M) blir borgmästare i Sölvesborg.

– Det har till med gått så långt att när jag nu dyker upp någonstans utan kedjan så frågar folk varför jag inte har den med mig. Den är helt enkelt efterfrågad.

I Sölvesborg har det diskuterats en del kring den internationella benämningen. Men för Bo Frank är saken solklar, fullmäktiges ordförande tituleras Lord Mayor medan kommunstyrelsens ordförande, i Sölvesborgs fall Louise Erixon (SD), tituleras Mayor.

– Vad jag vet finns borgmästartiteln bara på sex-sju ställen i Sverige. Därför är det kul att Sölvesborg nu följer efter, betonar Bo Frank.

fakta

Fakta

Det finns varken något specifikt lagstöd eller lagliga hinder från att kalla en högt uppsatt förtroendevald person för borgmästare. I internationella sammanhang är titeln vanligt förekommande men den är och har varit mindre vanlig i Sverige i modern tid. I Stockholm kallas dock kommunalråden för borgarråd.

Fakta: Kommunjurist Marika Nilssons utredning kring borgmästartiteln.

Visa mer...