Han slåss för rymden

Sölvesborg Artikeln publicerades

Bland hundratals sökande valdes åtta män och åtta kvinnor ut som deltagare i TV3:s nya actiondokusåpa Astronauterna.
Efter fyra avsnitt är tio aspiranter fortfarande kvar i kampen om en resa till rymden.
En av dem är den 38-årige sölvesborgssonen Richard Lindborg.

Att medverka i Astronauterna är allt annat än en semester. Aspiranterna drillas av toppmilitärer från både svenska armén och NASA, och får under gallringen efter den mest lämpade rymdresenären utstå mycket av det som riktiga astronauter och stridspiloter utsätts för under utbildningen.

Ren slump
Men Richard Lindborg, som numera är bosatt i Stockholm och till vardags pilot inom Flygvapnet, tvekade aldrig att söka när han såg att TV3 letade efter deltagare.
- Jag såg annonsen på deras hemsida av en ren slump, och tyckte att det verkade som en kul grej. Framförallt ser jag det hela som en utmaning. Jag tycker att det är kul att sätta den egna förmågan på prov, berättar Richard Lindborg under en paus mellan testerna.
Stress, sömnbrist, oregelbundna måltider, dygnslånga strapatser och andra prövningar blev en del av vardagen för Richard Lindborg när inspelningarna började i februari, men på sätt och vis hade han redan vanan inne.
- Som pilot har jag förstås gått igenom en del liknande tester, så i vissa lägen har jag nytta av min yrkesbakgrund.
- Samtidigt kan tävlingsmomenten ibland handla om saker som min utbildning inte alls förberett mig på, eller också kan rena tillfälligheter förstöra allt även om du egentligen var bäst. Jag kan ha en del fördelar i vissa lägen, men det är knappast någon barnlek för det, inte för någon.

Gallrades bort
De fyra första avsnitten av Astronauterna, som redan sänts på teve, spelades in på amfibiebasen i Vaxholm.
Sex deltagare gallrades bort, och övriga tio gick vidare till ännu tuffare tävlingar på Huntsvilee Space and Rocket Center i Alabama, där nästa veckas avsnitt tar vid.
Vad som händer får Richard Lindborg inte berätta särskilt mycket om, men rent allmänt kan han säga att han hittills är nöjd med sina insatser.
- Det tuffaste har varit att hela tiden sväva i ovisshet, inte veta vad som händer här näst. Det är en enorm stress, men jag är väldigt nöjd och tycker att jag gjort bra ifrån mig.
- Samtidigt är det förstås jobbigt att vara ifrån familjen, men som militär är jag ganska van vid att ofta vara i väg, säger Richard, som har sambo och barn hemma i Stockholm.

Resa till rymden
Om det i slutändan blir Richard Lindborg som vinner en resa upp till rymden är inte avgjort än.
Men en seger är förstås det som hägrar, och inte enbart för rymdupplevelsens skull.
- Det börjar som en kul grej, men efterhand går man in i en vinnarmood, man vägrar att förlora. Men jag tänker inte säga att jag kommer att vinna hela tävlingen, det är jag alldeles för skrockfull för, säger Richard Lindborg.
Åtta avsnitt återstår innan tevetittarna i allmänhet, och släkt och vänner hemma i Sölvesborg i synnerhet får veta hur det går.


nikki.makkonen@blt.se
0456-788 43