Han har inte ångrat valet att bli brandman

Mjällby Artikeln publicerades
Daniel Knutsson är brandman på deltid i Mjällby sedan drygt tio år tillbaka och är numera räddningsledare med ansvar för en grupp. Han tycker arbetet är väldigt stimulerande och trivs bra med kollegorna på orten. Han kombinerar brandmannasysslan med jobbet som kvalitetsgranskare på Titan X.
Foto:Jonas Gustafsson
Daniel Knutsson är brandman på deltid i Mjällby sedan drygt tio år tillbaka och är numera räddningsledare med ansvar för en grupp. Han tycker arbetet är väldigt stimulerande och trivs bra med kollegorna på orten. Han kombinerar brandmannasysslan med jobbet som kvalitetsgranskare på Titan X.

Jobbarkompisarna på Titan X fick honom att ta första steget.

Det blev starten för Daniel Knutssons arbete som deltidsbrandman.

Och självfallet är det i Mjällby han är stationerad.

För inget kan få Daniel Knutsson att lämna uppväxtorten på Listerlandet. 35-åringen har bott i Mjällby sedan födseln och båda föräldrarna har arbetat på Titan X, som tillverkar lastbilskylare. Det är arbetsplatsen han började sitt eget yrkesliv efter gymnasiets industritekniska program och ännu jobbar på. Nu bor Daniel i en marklägenhet på orten.

– Här trivs jag som fisket i vattnet.

Daniel har släppt in BLT på den lilla brandstationen i Mjällby, en röd liten plåtbyggnad, ett stenkast från ortens nuvarande medelpunkt, köpcentret.

  – Vi har fått det bra här med en affär som utökar hela tiden. Det är så nära till havet också, säger Daniel.

  Sedan ett år tillbaka är han räddningsledare på deltid. Det innebär att han har ansvaret för en av fyra grupper av deltidsbrandmän i Mjällby.

  Var fjärde vecka har Daniel och hans grupp jour. Det innebär att de måste kunna inställa sig och vara körklara inom fem minuter.

  För hans del är det inga bekymmer att inrätta livet under jourveckan. Det gäller att ha koll på kläder, skor och nycklar där hemma.

  – Sedan får du se till att ha handlat innan. Du kan inte bli stående i en affär med en fullastad matvagn, säger Daniel.

  Jourtiden ägnar sig han åt att renovera veteranmopeder. Samlingen med gamla radioapparater och grammofoner tycker han är kul.

  Gymmet på stationen är också roligt intygar Daniel. För träningen har han fått med jobbet som brandman.

  – Första testet missade jag. Då bestämde jag mig för att klara det nästa gång, säger Daniel, som lyckades.

  Han minns det allra första larmet, en båt i Nogersund som tog in vatten. Plötsligt började sökaren pipa på natten.

  – Det var jättespännande att få åka ut på en riktig utryckning.

  Efter drygt tio år som brandman har Daniel fått se det mesta. Det är tufft när människor blir illa skadade eller avlider. Efter första utryckningen, då en människa hade dött, var det svårt.

  – Jag funderade på om jag verkligen skulle fortsätta.

  Men det har Daniel gjort. Och den erfarenhet han samlat på sig gör det lättare att hantera situationer med tragisk utgång. Till sin hjälp har brandmännen även samlingar efter en händelse, då det är möjligt att samtala.

  En bra gemenskap gör det också lättare att hantera de svåra uppdragen i tjänsten.

  – Vi kan gå ut och äta pizza eller bara ha det bra tillsammans när vi inte har jour.

  Daniel hade kunnat byta yrkesbana när Titan X varslade honom om uppsägning för några år sedan. Då funderade han på att utbilda sig till lokförare, men fick snabbt tillbaka sitt arbete igen.

  Och jobbet som deltidsbrandman kunde Daniel också behålla då. Det gläder honom väldigt mycket i dag, särskilt som han trivs så bra i Mjällby.