GW Persson om belöningen: ”Ibland kan det funka”

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson.

Under tisdagen togs fallet med försvunne Lelle Hildebrand upp i SVT:s Veckans Brott. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson kommenterade där fallet, och den belöning som Hildebrands familj gått ut med.

– Ibland kan det funka, säger han.

BLT skrev tidigare i veckan om hur Lelle Hildebrands syskon gått ut med en belöning på 350 000 kronor till den som har sådana uppgifter att kroppen hittas, eller att någon blir fälld för att ha bragt Lelle Hildebrand om livet.

Sista gången någon såg Hildebrand i liv var den 25 januari 1999 vid musikklubben Kartago i Sölvesborg. Hildebrand var bandet Hammerfalls turnéledare.

År 2001 lades förundersökningen kring försvinnandet ner och 2006 dödförklarades Lelle Hildebrand.

2013 tog dock polisen upp fallet igen, i sin cold case-grupp. Den senaste tiden har cold case-gruppen intensifierat arbetet med fallet. Bland annat har nya dykningar efter Hildebrands kropp gjorts.

Fallet togs även upp i tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” på SVT.

 

Leif GW Persson sa där att han tror att belöningen kan hjälpa till att lösa det misstänkta mordet.

– Ibland kan det funka. Det brukar ofta finnas någon i gärningsmannens närhet, som utan att ha varit med när det hände ändå har räknat ut hur det gått till. I det enklaste fallet är det gärningsmannen själv som pratat förtroligt med honom eller henne, säger GW Persson i programmet.