Fotografens glömda liv

Sölvesborg Artikeln publicerades
Jan Erik Hardebo med vykortsklubbens böcker, som nu har blivit fyra till antalet. Den första släpptes 2007. 2 bilder
Foto:Oskar Sandström
Jan Erik Hardebo med vykortsklubbens böcker, som nu har blivit fyra till antalet. Den första släpptes 2007.

En kunskapslucka har fyllts när Västra Blekinge Vykortsklubb berättar historien om sölvesborgsfotografen J A Nilson. Det började när ett vindsutrymme i Stockholm skulle bli lägenheter.

Under många år var Johan Adolf Nilson (1861-1961) ensam fotograf i Sölvesborg. Han fotograferade ett 50-tal vykortsbilder, vilket gjorde Jan Erik Hardebo nyfiken.

– Han var den störste producenten av vykortsbilder under de två första decennierna av förra seklet. Han var ensam fotograf i Sölvesborg och kunde livnära sig på det i många år.

En milstolpe var när Jan Erik lyckades få tag på J A Nilsons ende levande ättling, Ingmar Falkvik, ett barnbarn i Stockholm. I november skulle hans flerfamiljshus renoveras och vinden skulle byggas om till lägenheter.

När vinden tömdes så dök det upp gamla lådor med bilder och brevväxlingar mellan J A Nilson och hans tvillingsyster.

– Det avslöjade mycket om hans liv och hem. Då kände jag att här är tillräckligt material för att skriva en bok, säger Jan Erik Hardebo.

En bok blev det också, med 240 av J A Nilsons bilder och hans livsberättelse, så långt det gått att finna information. Det är den fjärde boken som vykortsklubben ger ut. Och fler kan det bli.

– Men det måste dyka upp någon ny skatt som jag kan jobba vidare med.