Fortsatt tryggt i Sölvesborg

Sölvesborg Artikeln publicerades

Polisens senaste trygghetsundersökning visar att Sölvesborgarna känner sig trygga i största allmänhet. Men det finns en oro över bostadsinbrotten samt över att polisen inte bryr sig om lokala problem.

Undersökningen genomfördes i hela Blekinge i början av januari. Den skickades till 5 400 slumpvis utvalda personer varav 300 i Sölvesborg. Svarsfrekvensen hamnade på 70 procent.
Sedan 2005 genomförs den årligen och för ett år sedan märktes det en tydlig förbättring i Sölvesborg. Den förbättringen håller i sig, enkelt uttryckt.
– Lite positivt överraskad är jag, säger närpolischef Bo Olsson.
– Jag trodde nog att fjorårets många villa- och butiksinbrott i Sölvesborg skulle ge större avtryck.

Ökad synlighet
Han förklarar de goda siffrorna med polisens ökade synlighet och närvaro ute i samhället. Samt att insatserna mot villainbrottet gett resultat.
– Vi har gripit en hel del tjuvar. Plus att vår civila patrullering har stört tjuvarnas framfart.
– De som gripits har för det mesta varit lokala förmågor. Så pratet om att kringresande ligor gör inbrott i villaområdena betraktar jag som en myt.
Olsson berättar också att den förstärkta polisinsatsen i Sölvesborg pågår. Samt att det numera sker ett klart större polissamarbete över länsgränserna jämfört med tidigare.

Mer förebyggande
Även om situationen lokalt ser bra ut vill polisstyrelsens ordförande Per-Olof Larsen (S) satsa på en utbyggd grannsamverkan. Han pekar på Nya Tivoli som ett gott exempel.
– Dessutom ska polisen jobba mer förebyggande ute i skolorna. Redan på mellanstadiet ska värdegrunder framhållas och slås fast.
– Jag vill också att trygghetsvandringarna som vi redan är i gång med ska bli ännu fler.