Fortfarande tomt i husfabriken

Sölvesborg Artikeln publicerades

Produktionen ligger fortfarande nere på LB-hus. De nya ägarnas planer skjuts fram. Först efter semestern kommer några få arbetare att vara på plats för att bygga en handfull hus.

När BLT träffade LB-hus nya ägare under första dagen på plats i fabriken gjorde de gällande att produktionen skulle sätta igång i april. Nu är det andra tongångar.
– Vi samlar ihop alla beställningar och så kör vi igång direkt efter semestern, säger ekonomichef Agneta Ringdahl Nilsson.
Hur många hus handlar det om?
– Det är fyra, fem stycken.
Agneta Ringdahl Nilsson är en av de nio tjänstemän som ansvarar för bland annat projektering, personal- och ekonomifrågor. I dagsläget är de hela styrkan. På produktionssidan är det tomt.
– Det pågår diskussioner. Det handlar om sju personer.
Är det klart vilka som får komma tillbaka?
– De har fått indikationer men inga kontrakt ännu, säger Agneta Ringdahl Nilsson som tillsvidare även är ansvarig för personalfrågor.
Hon menar att företaget är på rätt väg nu och att försäljningen av hus är på gång.
– Vi hade en säljkonferens förra veckan. Lyckas man tror jag att det kan bli jättebra.

Arbetsförmedlare Kristina Severin Rajala har mött alla de 120 anställda som drabbades av konkursen. Hon har varit en länk mellan företaget, de drabbade och de aktuella omställningsföretagen.
– Vi har haft ett jättenära samarbete, säger Kristina Severin Rajala, som själv har varit anställd hos hustillverkaren ett par gånger under de senaste åren.
Hur det faktiskt har gått för de anställda som fick lämna LB-hus tidigare i våras vet Kristina inte. Det finns inte någon riktig sammanställning då arbetslösa från en viss arbetsgivare inte går att följa i Arbetsförmedlingens system. Men hon berättar att flera har påbörjat praktik, utbildning eller andra jobb.
– Alla har varit jätteaktiva, man har en vilja.

Att hustillverkningen dröjer till efter sommaren får konsekvenser.
– Många i produktionen väntar på att bli återanställda. Man kanske har jobbat där i 40 år. Vad har man med sig?
– Samtidigt som någon säger att nu äntligen kan jag bli maskinförare.
LB-hus har ännu inte presenterat någon ny styrelse eller verkställande direktör som ska ta över efter tillförordnade vd:n Bernt Ejbyfeldt.