Flygförbud över Sweden Rock ska öka säkerheten

Sölvesborg Artikeln publicerades
2016 flög en skärmflygare in över festivalområdet. Han åtalades, men friades senare av tingsrätten.
Foto: Johan Nilsson / TT
2016 flög en skärmflygare in över festivalområdet. Han åtalades, men friades senare av tingsrätten.

Det blir flygförbud i Norje under Sweden Rock.

Syftet är att trygga säkerheten och att underlätta för polisen att övervaka jätteevenemanget.

Precis som förra året har Transportstyrelsen beslutat att tillfälligt förbjuda luftfart i Norje under festivalen. Flygförbudet börjar gälla klockan 12 den 5 juni och varar till den 10 juni klockan 02.

”Restriktionerna gäller alla luftfartyg inklusive RPAS/UAS, skärmflyg och modellflyg. Beslutet medger dock vissa undantag, till exempel för polisflyg, ambulansflyg, kustbevakning och reguljärt flyg till/från Ronneby Airport”, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

För drönare gäller samma regler som för övrig luftfart och överträdelse mot flygförbudet kan medföra böter. Det fick en kvinna erfara förra året efter att ha flugit drönare över Sweden Rock.

Under festivalen kommer polisflyg finnas inom området.

”Syftet med restriktionsområdet under Sweden Rock festival är att det ska medföra att säkerheten tryggas för arrangemanget samt att maximera polisens förmåga att övervaka arrangemanget utan störning från andra luftfartyg”, skriver polisen.

Höjden som förbudet gäller sträcker sig upp till 4000 fot över marken.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.