Fixa festen med enkla medel

Fest Artikeln publicerades
 Proffspysslaren Caroline Malmsjö delar med sig av sina bästa tips inför festen.
Foto: Bo Åkesson
Proffspysslaren Caroline Malmsjö delar med sig av sina bästa tips inför festen.

En fest behöver inte vara svår och påkostad. Med små medel kan du fixa det lilla extra som gör festen till en succé. Proffspysslaren Caroline Malmsjö delar med sig av sina bästa tips.

Det är lättare att planera en fest om du tidigt bestämmer dig för ett tema. Själva temat behöver inte vara komplicerat utan kan vara alltifrån en färg till en maträtt eller ett land. Innan själva festen behöver du inbjudningskort.

– De kan göras på så många olika sätt, säger proffspysslaren Caroline Malmsjö.

Inför hennes dotter Judiths födelsedagskalas satte de sig ner och funderade på teman. Till slut landade det på en tacofest. Sedan satte de sig ner och gjorde inbjudningskort som ser ut som tacoskal med fyllning.

Till ett kalas kan det också vara trevligt med en vimpel, med huvudpersonens namn på, att sätta i tårtan.

– Det passar vare sig det är kalas eller dop, säger Caroline.

Gör egna placeringskort, tacoinbjudningskort och en tårtvimpel med huvudpersonens namn på.
Foto: Bo Åkesson
Gör egna placeringskort, tacoinbjudningskort och en tårtvimpel med huvudpersonens namn på.

Till bordsplaceringen har hon gjort små kort i origamipapper av olika färger. Hon har skrivit på dem med så kallade fineliners och tuschpennor. Vill du använda något annat än papper till placeringskorten är poscapennor ett bra tips. De fäster på alla material, även glas och trä.

Ska du ha en vuxenfest kanske du inte vill ha tacoskal som inbjudningskort. Då kan du i stället skapa dem av en överbliven tapetrulle.

– Jag gillar handskrivna kort och att leka med bokstäver. Vi skriver inte mycket förhand längre. Mycket är digitalt, säger hon.

För den som vill leka mer med bokstäver arrangeras en så kallad lettering workshop i Sölvesborg den 26 maj. Där får deltagarna testa att skriva ord i olika stilar.

Caroline tycker att det är kul att hålla ihop inbjudan med temat. Har du filmtema kan inbjudan vara gjord av en popcornbägare. Hon tycker inte att inbjudningskort bara behöver användas till större fester. Sätt guldkant på tjejmiddagen med inbjudningskort.

 Använd en överbliven bit av en fin tapet till löpare eller gör inbjudningskort av den.
Foto: Bo Åkesson
Använd en överbliven bit av en fin tapet till löpare eller gör inbjudningskort av den.

Om du inte har en duk hemma som passat temat kan du åter igen använda en överbliven tapetrulle, den här gången som löpare. Caroline har även använt spetsgardiner som dukar.

– Våga använda något annat än dukar.

Över lag tycker hon att återbruk är coolt. På loppmarknader kan du hitta billigt porslin och det behöver inte vara från samma set.

– Jag tycker att det är fint att matcha ihop olika typer av porslin. Vi ska vara mer öppna för olikheter och att korsa mönster.

Du behöver kanske inte ens köpa något. Se efter vad du har hemma.

 På loppmarknader kan du hitta billigt porslin till festen och det behöver inte vara från samma set.
Foto: Bo Åkesson
På loppmarknader kan du hitta billigt porslin till festen och det behöver inte vara från samma set.

Det kan vara fint att pryda festbordet med blommor. Caroline råder dig att plocka blommor i trädgården och sätta i små vaser i olika höjder.

Porslin och vaser kan även användas till annat. Caroline och hennes mamma brukar göra kakfat av det. Du väljer ut fina tallrikar och bygger på våningar med till exempel vaser, vinglas eller ljuslyktor.

– Det blir som ett pussel med porslin. Det kan även bli ett tapasfat med en dippskål överst.

Bygg ditt eget kak- eller tapasfat av gammalt porslin.
Foto: Bo Åkesson
Bygg ditt eget kak- eller tapasfat av gammalt porslin.

För att få till roliga bilder på festen kan du ta hjälp av en tavelram som gästerna får fotas genom. Du kan antingen ha den som den är eller sprejmåla den i någon rolig färg. Har du ingen tavelram fungerar det också med en rockring som du pyntar med ett fint garn, plastblommor eller annat.

– Det blir en slags inramning.

Fakta

Tips

Inbjudan

Gör så här: Använd en gammal tapet som grund. Klistra på bitar av överblivet papper och skriv för hand eller klipp ut bokstäver från en tidning som du sedan skriver ihop inbjudan med.

Tacoinbjudan

Du behöver: Vanligt gult papper, en penna att rita ögon och mun med samt dekorgummi att göra grönsaker och protein med. Du behöver även en sax att klippa med och du lim att fästa med. Sedan skriver du själva inbjudan på insidan.

Vimpel

Gör så här: Använd färgat papper eller tyg som du klipper i bitar och viker över en bit garn. Garnet fäster du i två papperssugrör eller grillpinnar. Piffa till pinnarna med pompoms på toppen.

Placeringskort

Gör så här: Använd färgade origamipapper eller tyg, klipp dem i valfria former och storlekar. Sedan skriver du helt enkelt gästernas namn på dem.

Kakfat

Gör så här: Välj ut tallrikar som kakorna sedan ska ligga på. Bygg våningar med små vaser, vinglas, snapsglas eller ljuslyktor som du limmar fast tallrikarna på. Caroline avslutar alltid med ett porslinsdjur eller en skål på toppen. Tänk på att vaserna eller glasen inte ska vara för höga och att de ska vara jämna. Annars kan de vara svåra att fästa dem.

Visa mer...

Få mer festinspiration på följande länkar:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.