Erixon (SD) räknar med tiggeriförbud i Sölvesborg

Sölvesborg Artikeln publicerades
Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) välkomnar domen som möjliggör ett tiggeriförbud i Sölvesborg.
Foto: Bo Åkesson
Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) välkomnar domen som möjliggör ett tiggeriförbud i Sölvesborg.

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner ett lokalt förbud mot tiggeri i Vellinge. Domen välkomnas av Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

– Jag utgår från att det som sker i Vellinge också kan bli verklighet i Sölvesborg, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Samtliga partier i det så kallade Samstyret i Sölvesborg, SD, M, KD och SoL, har tidigare deklarerat att de varit för ett lokalt tiggeriförbud. Och redan i november gav styret förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på hur tiggeri kan motverkas i kommunen.

Det rättsliga läget har dock hittills varit oklart. Skånska Vellinges beslut att förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser har stött på patrull i tre tidigare instanser. Länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten har tidigare förklarat förbudet som olagligt och ogiltigt.

Men i en dom i dag slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kommuner har rätt att ”reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter”, det vill säga att införa ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan.

– Detta är en oerhört viktig dom för oss i kommunerna som drivit denna fråga, säger Louise Erixon till SVT Nyheter Blekinge, och utgår ifrån att ett tiggeriförbud nu också blir verklighet i Sölvesborg.

Även kommunstyrelsens vice ordförande, moderaten Emelie Pilthammar, ser positivt på domen som möjliggör ett tiggeriförbud:

– Det är en sak vi har diskuterat i Samstyret, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.