Den mångsidiga pumpan
Genom den ekonomiska föreningen Brinkagården arrangerar Marie Eriksson och Anna Bodin olika arrangemang. De står bland annat bakom en pumpadag den 28 oktober. Anledningen till att de kallar föreningen Brinkagården är att deras släkt långt tillbaka i tiden är från Brinkamåla. Till pumpadagen är alla välkomna för att pyssla med pumpor, fika, titta på djur och åka hölass på gården.
Det började med att Anna odlade pumpor för skojs skull. Nu har arrangemanget blivit så stort att den engagerar hela familjen och det största problemet är att få parkeringsplatserna att räcka till.
I dag ger odlingen en stor mängd pumpor både halloweenpumpa, butternutpumpa, vintersquash, snowman, flaskpumpor och prydnadspumor. De planteras när jorden har blivit varm och därför sker det vanligtvis i slutet av maj. Sedan skördas de i september eller början av oktober.
– Om vädret är okej kan de stå kvar på åkern men inte om det är blött, säger Marie.
– Men de kräver otroligt mycket plats eftersom de blir långa revor, säger Anna.
Dessutom behöver de mängder av vatten och ogräsrensning. Sol är också något de gynnas av och därför borde detta vara ett bra pumpaår, men det har det inte varit för Brinkagården.
– Vi har fått slänga halva skörden. Jag trodde att det skulle bli en rekordskörd men de har ruttnat, berättar Anna.
Det kan vara lurigt att veta hur länge en pumpa klarar sig som prydnad innan den måste slängas.
– Jag hade en vit pumpa inne ett helt år. Men ibland kan det ta en månad, sedan har de ruttnat, säger Anna.
Vill du att pumpan ska hålla länge bör du vara försiktig med den. Så fort det blir minsta lilla hack i den börjar förruttnelsen. Den bör även placeras luftigt och inte ovanför ett element. Har du skurit i den håller den inte inomhus. Ute ska du vara försiktig med frost. Vet du att det ska bli frost ska du ta in pumpan eller lägga en filt över den.
Alla Brinkagårdens pumpor går att äta men butternutpumpan är den som vanligtvis används vid matlagning. En halloweenpumpa kan du göra en lykta av och äta upp delar av resterna. Kärnorna kan du rosta i ugnen med olja och salt. Fruktköttet kan bli mos, soppa eller bröd.