Blomsterhjärta stals från dotterns grav – åklagaren yrkar på böter

Sölvesborg Artikeln publicerades
Hjärtat som stals från gravplatsen.
Foto: Polisens förundersökning
Hjärtat som stals från gravplatsen.

Under tisdagen börjar rättegången mot en 34-årig kvinna som misstänks ha tagit emot ett stulet blomsterhjärta från en gravplats i Sölvesborg. Hjärtat hittades på hennes babyshower.

– Jag var chockad och ledsen och det här spädde på sorgen ytterligare, också lite rädd när vi åkte dit. Men vi blev insläppta hallen och jag fick ta tillbaka blomsterhjärtat. Jag tyckte nog att hon var kall och inte reagerade. Jag kunde inte utesluta att hon själv stulit blommorna. Hon sa att hon fått hjärtat av en väninna som hon inte ville säga namnet på. Det tyckte jag var konstigt, berättade mamman som varit med om att begrava sin dotter förra året.

Den utpekade kvinnan på andra sidan rättsalen, som hade haft blomsterprydnaden hemma hos sig, lyssnade noga och såg först mycket samlad ut, klädd i svart tröja med hög polokrage och håret samlat i en liten hästsvans. Men när hon fick ta till orda var det knappt att rösten bar. Med gråten inte långt borta förklarade hon hur hon blivit överrumplad klockan tio på kvällen tillsammans med sin man, trött efter festligheten med 25 personer och höggravid.

– Det var inte lätt att plötsligt ställas till svars. Och jag visste då att hon lagt ut mitt namn och adress på nätet. Jag hade berättat för henne att blomsterhjärtat lämnats på stan av tre killar, vars familjer är vänner till oss, inte en väninna. Det var klart att jag inte ville lämna ut deras namn med tanke på vad som redan fanns på Facebook, men jag sa också att jag skulle prata med polisen så fort jag kunde. Och jag har lämnat alla namn till dem, sa kvinnan som också räknade upp namnen i rätten i Karlskrona under tisdagen.

Polisen har hört männen som uppges ha skänkt blomsterhjärtat, inte utan svårigheter att identifiera vem som är vem. Det har också lämnats uppgifter om en fjärde, mer svåridentifierad, man och polisen har lagt ner den delen av förundersökningen.

Kvinnan berättade att hon genom sitt jobb och uppdrag på fritiden hade kontakt med flera familjer i behov av hjälp, bland annat de här männen som dykt upp på stan och velat överräcka ett inslaget paket - som sedan visade sig vara blomsterhjärtat.

– Jag hade inte en tanke på att det kunde vara stulet, bara att blommorna såg lite vissna ut och att de kanske köpts lite billigt någonstans.

Kvinnan berättade också om den hatkampanj som bröt ut på internet dagarna efteråt. Kockan sju på morgonen efter baby showern var hon taggad 200 gånger på Facebook, det hade gjorts 8 000 delningar där hon förknippades med den stulna gravprydnaden. Det fortsatte med att alla hennes personuppgifter, inkomster och bilars registreringsnummer, spreds på internet på platser som Flashback, Facebook och andra sociala medier. Tidningar från är och fjärran började messa och ringa när historian blev känd. Under all uppståndelse födde hon också baby.

– Jag har varit mobbad, trakasserad och sjukskriven . Det har förstört mitt liv, sa hon.

Åklagaren yrkade på låga böter och menade att kvinna borde ha förstått att allt inte stod rätt till med blommorna. Försvaret tyckte att hon skulle frias "hon hade inte haft en chans att ana hur det låg till" . Det tyckte att det till och med räckte med en påföljdseftergift om hon skulle dömas, inte minst med tanke på den "digitala lynchmobb" hon utsatts för.

Dom meddelas den 30 april.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.