Badbrygga bröts sönder

Bromölla Artikeln publicerades

Redan i somras kom rapporter om att bryggan vid Korsholmens badplats inte var rätt monterad. På nyårsdagen bröts den sönder och räddningstjänsten fick bärga en del.

Årets första dag 2018 bjöd på hårda vindar i Skåne. Så även kring Ivösjön. Kanske inte vinterns hårdaste väder, men hårt nog för att ge bryggan vid badplatsen på Korsholmen nådestöten.

När ett par personer från ”Kalla fötter – Vinterbadarna i Ivösjön” tog sitt morgondopp blev de vittne till hur en del av bryggan bröts loss.

– Vi har gjort många felanmälningar. Redan från första dagen förstod man att det inte var en hållbar lösning, säger Freddie Persson, som är med ”Kalla fötter – Vinterbadarna i Ivösjön”.

På nyårsdagen bröts en del av bryggan vid Korsholmen av. Den fick bärgas av räddningstjänsten. Rapporter om brister på bryggan kom redan i somras.
Foto: Roger Bing
På nyårsdagen bröts en del av bryggan vid Korsholmen av. Den fick bärgas av räddningstjänsten. Rapporter om brister på bryggan kom redan i somras.

Han påtalar att flera personer på Bromölla kommun har varit väl medvetna om bristerna under lång tid.

Redan i somras, när bryggan nyss lagts i vattnet, kom rapporter om att den var ostadig och felmonterad. Badgäster fick skjuta in sprintar, som ska hålla bryggsektioner samman, som lossnat och de olika delarna var dessutom dåligt förankrade.

Kristianstadsbladet har berättat att Bromölla kommun klagade hos företaget som uppfört bryggan. Initialt skulle en lokal entreprenör fixa problemet, men efter att den dragit sig ur blev det tyst.

– Det har inte hänt något på hela hösten. Och jag har inte velat gå in och göra något på bryggan för då bryter vi entreprenörområdet, säger Anders Wanstadius, verksamhetschef på Tillväxt och utveckling på Bromölla kommun.

Att bryggan hållit ihop så här länge beror nog på att de som tar ett morgondopp inspekterat den varje dag.

– Vi har tryckt tillbaka sprintarna mer än en gång och vi har även hämtat upp sprintarna från sjöbotten, säger Freddie Persson.

Han berättar att badarna strax före jul slog larm via kommunens felanmälan-app om att den yttre bryggdelen höll på att lossna och den slitit sig från de sista tre pålarna.

På nyårsdagen bröts de två delarna sönder. Under tisdagen stängdes den återstående delen och under dagen sammanställde Anders Wanstadius en ny reklamation som riktar sig mot entreprenören.

Men kan företaget strunta i det hur länge som helst?

– I slutändan blir det en juridisk process. Då får kommunens jurist ta ställning till om det är värt att driva en sådan process. Det kostar ju både pengar och tid.