Åtal: Utförde oralsex på sovande

Sölvesborg Artikeln publicerades

18-åringen ska utfört oralsex på en sovande, berusad person. Nu åtalas han för våldtäkt.

Förundersökningen är belagd med sekretess, och åklagare Malin Niklasson vill inte yppa mycket mer än det som står i stämningsansökan om våldtäkt som lämnades in under måndagen.

Enligt den genomförde 18-åringen oralsex på målsäganden, som inte deltog frivilligt, i början av februari. Han ska ”otillbörligt utnyttjat” att målsäganden på grund av sömn och kraftig berusning.

– Jag vill inte gå in på om det är en man eller kvinna som är målsägande med hänvisning till personens sekretess och brottets allvar. Men de är relativt jämnåriga och är bekanta, säger Malin Niklasson till BLT.

I andra hand, menar åklagaren, att 18-åringen varit grovt oaktsam beträffande omständigheterna och yrkar ansvar om oaktsam våldtäkt.

– Det är den möjligheten vi fått genom lagändringen, om domstolen inte anser att den tilltalade har haft något uppsåt eller inte förstått att den andre personen inte medverkat frivilligt.

Mannen förnekar brott, men det finns bland annat vittnesmål, mobilfilm och chattkonversation i den framlagda bevisningen.

Tingsrättsförhandlingar beräknas ske inom ett par veckor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.