Asfaltsläggarna blev frisläppta

Sölvesborg Artikeln publicerades

Åklagaren frisläppte i går de två män som suttit anhållna för asfaltsbedrägeri i Sölvesborg.
– Men se det inte som ett bakslag. För nu vet de att vi har ögonen på dem, säger polisinspektör Tomas Pärlklo.

De båda männen från Storbritannien, 45 respektive 38 år gamla, greps i tisdags eftermiddag när de var i full gång med att bryta upp en 25 kvadratmeter stor garageuppfart hos Birgit Welander på Floravägen i Sölvesborg.
Hon hade haft besök av dem dagen innan men poängterar att hon inte var intresserad av deras tjänster.
Männen har suttit anhållna, misstänkta för skadegörelse och hemfridsbrott. De har nekar till brott och påstått att de hade ett muntligt avtal om arbete på Birgit Welanders garageuppfart.
I går började tiden för hur länge folk får vara anhållna att sjunga på sista versen. Det blev dags för åklagaren att bestämma om det skulle begäras häktning eller inte.
Men eftersom de aktuella brotten, skadegörelse och hemfridsbrott, inte är skäl för häktning så fattades beslut om frigivning.
– Förundersökningen är nedlagd. De är inte längre misstänkta för några brott, säger utredaren Rikard Lindberg vid Blekingepolisen.
In i det sista jobbade polisen med att undersöka om maskinen, en så kallade Bobcat värd 50 000 kronor, som männen använde på Floravägen var stulen. Om så varit fallet hade häktningsfrågan kommit i ett annat läge.
– De säger att maskinen är deras och vi kan inte motbevisa detta, påpekar Lindberg.
– Vi har visserligen lyckats lokalisera den till en lantbrukare på Gotland. Men längre än så kommer vi inte.
Enligt polisinspektör Tomas Pärlklo har det två dagar långa anhållandet ändå haft betydelse. Och han ser inte gårdagens frisläppande som ett bakslag.
– Tvärtom. Jag ser detta är ett lokalt genombrott.
– Nu vet vi betydligt mer hur de arbetar. Vi vet vilka de är och dessutom vet dom att de är under uppsikt.
Pärlklo berättar att polisen runt om landet prioriterar arbetet med ambulerande asfaltsbedragare. Det sker bland annat via samarbete med skattemyndigheten och han pekar på att just nu finns ett aktuellt fall i Uppsala.
– Vi tar ett helhetsgrepp och vi jobbar enhetligt för att få stopp på deras verksamhet.