Vill ha allmänhetens hjälp att hitta järnrör

Kallinge Artikeln publicerades
Åklagare Lena-Marie Bergström leder utredningen kring misshandeln av en 83-årig man i Kallinge vid månadsskiftet. Brottsrubriceringen gäller mordförsök och grovt rån.
Åklagare Lena-Marie Bergström leder utredningen kring misshandeln av en 83-årig man i Kallinge vid månadsskiftet. Brottsrubriceringen gäller mordförsök och grovt rån.

83-åringen uppger att han misshandlats med någon typ av järnrör. Det är den typen av tillhygge som polis och åklagare vill ha allmänhetens hjälp att hitta.

– I övrigt har misstankarna mot de tre häktade stärkts, sammanfattar kammaråklagare Lena-Marie Bergström, som vill ha kvar dem i fängsligt förvar.

Två veckor har gått sedan fyra män häktades för den brutala misshandeln mot en 83-åring i Kallinge vid månadsskiftet. En i kvartetten – en 50-årig man – släpptes några dagar senare, sedan hans alibi kontrollerats.

– Han är fortfarande skäligen misstänkt för mordförsök och grovt rån. Misstankarna har inte stärkts – till skillnad från vad det gäller de övriga tre, säger Lena-Marie Bergström, som under tisdagen lämnade in en framställan om förlängd åtalstid, och därmed begäran om fortsatt häktning.

– Förundersökningen är belagd med sekretess, men jag tycker att utredningsläget ser bra ut.

Närmast väntar inte minst svar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) gällande telefontömningar för de inblandade, fler förhör och utlåtande från rättsläkare gällande 83-åringens skador.

– Rättsläkaren har sagt sig behöva en till två veckor för att få en klar bild av skadorna - och jämföra dem med det beskrivna händelseförloppet.

Den 83-årige mannen har i förhör berättat att han attackerats med någon typ av järnrör. Och polis och åklagare har bett allmänheten om hjälp att hitta det.

– Det har inte anträffats, säger Lena-Marie Bergström.

En av de fyra misstänkta är en släkting till 83-åringen.

Är det din uppfattning att samtliga varit i bostaden och deltagit i misshandeln?

– Det känner jag att jag inte vill uttala mig om i nuläget.

Misstänker du att fler personer varit inblandade?

– Det vågar jag inte uttala mig om till hundra procent. Men som det ser ut nu så har jag ingen grund för att misstänka det. Men vi får se vad analyserna av telefontömningarna ger. Det kommer säkert att klarna då.

Under tisdagen gick 83-åringens släkting med på att stanna kvar i häkte. Efter förhandlingar vid Blekinge tingsrätt gällande de övriga två – en 38-åring och en 23-åring – beslutades om omhäktning. Åtal ska vara väckt senast den 5 mars.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.