Världskänd grafittiartist landade i Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades

Frederik Hesseldahl har rest världen runt med sin graffitiväska.
I måndags landade dansken i Ronneby för att måla på biblioteksmuren.

Graffitiartisten Clean har tagit sig till Ronneby. Frederik lassen Hesseldahl, som ju är hans riktiga namn, är en oerhört positiv kille på 32 år med målade byxor och mycket att berätta.
Under sina femton år som graffitiartist har han hunnit resa till mängder av platser för att utöva sin konst på beställning. Med sig i bagaget har han alltid sitt skissblock, där hans idéer tar form.
– Jag försöker tänka på skissblocket som ett hjälpmedel snarare än att jag är bunden av den. I slutändan improviserar man ändå mycket, säger Frederik Hesseldahl.
Frederik har spenderat sina valborgsdagar vid biblioteksmuren som han präglat med sin abstrakta konst. Han menar att väggen är ett resultat av 15 års erfarenhet i branschen.
– Budskapet i målningen ligger i betraktarens öga. Det ska vara vackert att se på långt håll. Men på nära håll finns där också små guldklimpar att hitta och betrakta, säger han.
Frederik berättar om en personlig och oväntad detalj i målningen på biblioteksmuren.
– En kille kom fram till mig och frågade om jag inte kunde inkludera honom i målningen på något sätt. Jag ville inte vara negativ så jag döpte båten längst ner i vänstra hörnet i hans namn, säger han om färjan där namnet Asmir är tecknat.
Hans konst sträcker sig till allt ifrån stora husfasader, till tavlor, tatueringar och kläder. Han har rest till Bangkok där han målat inför en stor festival, och presenterat en klädkollektion som han prytt med sin egen graffiti. Frederik studerar i dag till arkitekt, och tänker sig kunna kombinera det med graffitimålningen i framtiden.