Utsträckta händer från flera håll

Ronneby Artikeln publicerades
Lite lättare läge än efter förra valet men om Roger Fredriksson (M) vill sitta kvar vid makten, krävs nu förhandlingar både inom alliansen och med Socialdemokraterna och Ronnebypartiet.
Foto: Marcus Palmgren
Lite lättare läge än efter förra valet men om Roger Fredriksson (M) vill sitta kvar vid makten, krävs nu förhandlingar både inom alliansen och med Socialdemokraterna och Ronnebypartiet.

Roger Fredriksson (M) riktar in sig på att sitta kvar som kommunalråd i ett alliansstyre.

Samtidigt sträcker Socialdemokraternas Magnus Pettersson ut handen till flera allianspartier för att få till en majoritet som är oberoende av Sverigedemokraterna.

– Vi partier som har fått stabila mandat måste ta ett större ansvar nu, säger Pettersson.

Ronnebyborna ska inte behöva vänta lika länge som 2014 på att få svaret på hur kommunen ska styras de närmsta fyra åren. Redan den 20 september ska kommunfullmäktige samlas och presidiet snickras ihop.

– Vi har en betydligt tajtare tidsplan den här gången, säger kommunalrådet Roger Fredriksson.

Sitter du kvar som kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod?

– Det är för tidigt att säga. Men det är min inriktning.

Hur ska ni bära er åt för att få ihop ett styre?

– Sent på måndagseftermiddagen ska vi allianspartier träffas och diskutera.

Ronnebypartiet har inte bjudits in till det inledande samtalet. Fredriksson vill heller inte spekulera i om han kan tänka sig att styra i minoritet ännu en period.

– Det vill jag inte spekulera i. Först måste jag lyssna av med mina allianskompisar.

Hur har din kontakt med Sverigedemokraterna sett ut?

– Jag har bara gratulerat dem till valresultatet.

Om de gör anspråk på en kommunalrådstitel för att stödja er, hur ser du på det?

– I det här skedet kan vi inte börja diskutera poster. Vi måste börja med politiken.

Är Ronneby tillräckligt stort för två kommunalråd?

– Det finns mindre kommuner som har tre.

Magnus Pettersson (S) är beredd att prata med allianspartierna för att stänga ute SD från makten i Ronneby. Han har redan sträckt ut handen till delar av alliansen.
Magnus Pettersson (S) är beredd att prata med allianspartierna för att stänga ute SD från makten i Ronneby. Han har redan sträckt ut handen till delar av alliansen.

Socialdemokraternas Magnus Pettersson har ännu inte börjat rikta in sig på fyra år i opposition. Han har bjudit in ”delar” av alliansen till samtal om hur man skulle kunna få till ett stabilt styre i Ronneby, men vill inte precisera vilka partier hans förfrågningar gått till.

– Om inte alliansen vill ta ett aktivt stöd av SD måste de diskutera med oss. Jag hoppas och tror att Roger Fredriksson och Kenneth Michaelsson är ganska kloka personer som tar rätt beslut.

Hur viktigt är det för dig att Ronneby får en majoritet där inte Sverigedemokraterna har en aktiv roll?

– Vi vet inte vilken politik de vill föra. Under de fyra åren jag har suttit i fullmäktige har de inte kommit med ett enda seriöst budgetförslag. Det är mest färgglada bilder och önskan om en polisstation. Vi är största parti i fullmäktige, då har vi en skyldighet mot våra väljare att skapa en tydlig majoritet.

Men har ni inte också en skyldighet att hålla fast vid politiken de röstat på och inte kompromissa med allianspartier?

– Senast i morse pratade jag med en väljare som menade på att vi politiker måste börja prata med varandra.

Nils Ingmar Thorell (L) anser att utgångsläget efter det här valet är betydligt bättre än 2014. Alliansen tillsammans med Ronnebypartiet har 18 mandat, lika många har S+V+MP. Återstående 13 mandat har SD.

– S är rätt stukade nu och det ser bättre ut för oss i alliansen den här gången. Men vi måste också söka bredare lösningar och det kräver förtroendefulla samtal med S. SD kan ju fälla ett alliansstyre.

Thorell tror alltså inte att det blir lika svårt att få till Ronnebys nya styre som efter förra valet.

– Budgeten är ju A och O och den måste man få i genom. Jag tycker att det finns goda förutsättningar för det.

Han är lite förvånad över att C tappade ett av sina mandat och hade för egen del hoppats på större framgång för Liberalerna.

– Jag hade nog hoppats på ett tredje mandat.