Tusentals klagomål mot Företagsopinion

Ronneby Artikeln publicerades
Ulf Tengroth på Smartchange, mobiltel, småföretagare som lurats att skriva under ett
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ulf Tengroth på Smartchange, mobiltel, småföretagare som lurats att skriva under ett "avtal" med Företagsopinion.

Bara i januari fick Svensk Handel in 3 000 klagomål mot bolaget Företagsopinion. Polisen håller på att samordna anmälningar från drabbade runtom i landet.

”Jag blev livrädd”, säger Ulla Askblom, Ronneby, en av alla drabbade småföretagare.

På ytan ser det ut som en enkät om nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Massutskicken från Företagsopinion har nått tusentals småföretagare och många har fyllt i och returnerat. Men enligt det finstilta har de därmed åtagit sig att betala 6 400 kronor om året för att annonsera hos Företagsopinion under två års tid.

– De skickar ut enorma volymer, det finns inget annat företag som skickat ut så mycket blanketter och har dragit på sig så mycket klagomål på kort tid som just Företagsopinion, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer till TT.

Ulla Askblom, skogsägare i Ronneby, finns med på företagets hemsida mot sin vilja. Hon trodde att hon svarat på generella frågor om attityder till instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb och arbetspraktik. Men effekten av hennes enkätsvar är att Företagsopinion nu annonserar om att hon erbjuder sådana anställningsformer. När nyhetsbyrån TT informerar henne om detta blir hon upprörd.

– Jag har ingen nytta av någon, jag har inga jobb att erbjuda.

Hon har alltid aktat sig noga för att slarva med fakturor.

– Jag höll på att dö när jag fick den här fakturan och mina söner sade till mig: "Men mamma, betala hellre." Nej, min själ, tänkte jag, det gör jag inte.

Ulf Tengroth jobbar med verksamhetsutveckling på Göteborgsföretaget Smartchange. Han fick utskicket i november och eftersom enkäten handlade om frågor som intresserar honom valde han att delta.

– Det tog ganska lång tid innan det dök upp en faktura som talade om att jag anmält mig till inte bara en, utan två, annonser som jag inte hade en aning om och att det skulle kosta 6 000 kronor per gång.

Enligt Per Geijer drivs bolaget av svenskar som flyttat till Estland.

– Jag tycker att polisen borde agera här. Det är stora belopp som går över till Estland från svenska företagare varje år, säger han.

Bara i januari har Svensk Handel fått in 3 000 klagomål mot bolaget Företagsopinion.

Polisen håller på att samordna anmälningar från drabbade runtom i landet och en åklagare har nyligen påbörjat en utredning.

Alireza Lofti, som driver Svetsman i Vimmerby, blir också förvånad när han får veta att han finns med på sajten och sägs erbjuda jobb. Han trodde att enkäten kom från en myndighet.

– Det är väldigt svårt för oss företagare att se vad som är seriöst. Jag har flera företag och jag har fått den här blanketten till samtliga – så det betyder att jag har lagt ut tre annonser?

Om det kommer fakturor tänker han bestrida.

– Sedan kan jag vara självkritisk, jag borde ha varit mer noggrann och läst varenda rad.

TT har utan framgång sökt Företagsopinion för en kommentar