Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tio öar får en hjälpande hand

Förra året samlade de ihop 2700 kilo skräp från drygt tre mil av Ronnebys kust.
I år är siktet inställt på tio stycken öar i skärgården.
– Visst kan det vara tungt att röja undan ett kylskåp. Men någon måste ju göra det. Och det är trevligt att vara ute i naturen, säger Vasile Cocar.
Saxemara • Publicerad 16 juli 2019
Plastpåsar, målarpenslar, däck och flaskor var bara några av sakerna som Vasile Cocar, Azmee Adnan Saleem Ali och övriga kollegor röjde upp längs Karlshamnskusten. Snart är det Ronnebys tur att få en rejäl sommarstädning.
Plastpåsar, målarpenslar, däck och flaskor var bara några av sakerna som Vasile Cocar, Azmee Adnan Saleem Ali och övriga kollegor röjde upp längs Karlshamnskusten. Snart är det Ronnebys tur att få en rejäl sommarstädning.Foto: Christoffer Robertsson

Vasile Cocar är anställd som arbetsledare vid Resurs i Blekinge. Tillsammans med kollegan Azmee Adnan Saleem Ali visar han upp två sopsäckar fulla med skräp för att demonstrera hur det ser ut på vissa platser i skärgården i Blekinge. Just den här bråten är insamlad i Karlshamn där arbetet varit igång ett tag.

– Det ser ut så här för att folk bara kastar grejer. Det kan vara bildäck eller stora pallar, säger Vasile.

Annons

Men den stora boven är egentligen plasten. Av 2,7 ton skräp ifjol stod plast för 70 procent.

– Och då ska man tänka på att plast nästan inte väger någonting, säger Sofie Samuelsson, miljöutvecklare i Ronneby kommun.

Varför är plast så farligt?

– Det bryts inte ned. Det sönderdelas till små, små delar som fiskarna till slut äter. I förlängningen äter vi kanske också fisken.

Sofie Samuelsson, Thomas Svanberg, Vasile Cocar och Azmee Adnan Saleem Ali ser fram emot att se vad strandstädningen i Ronneby ska ge för resultat.
Sofie Samuelsson, Thomas Svanberg, Vasile Cocar och Azmee Adnan Saleem Ali ser fram emot att se vad strandstädningen i Ronneby ska ge för resultat.Foto: Christoffer Robertsson

Det är alltså andra året i rad som Ronneby kommun får ett bidrag på 540 000 kronor av Naturvårdsverkets totala pott på 17 miljoner för att strandstäda kusten. Arbetet sträcker sig återigen över dryga tre mil, inleds i veckan och pågår fram till september. Skräpet körs antingen till Angelskog eller återvinns.

– Ser man till besöksnäringen så kan det här göra mycket. Det ser helt enkelt trevligare ut. Pratar man om den totala mängden skräp vid kusten så är detta naturligtvis bara en liten punktinsats. Men den kanske kan inspirera oss alla till att försöka plocka med oss lite skräp när vi är vid havet, säger Samuelsson.

Samtidigt som projektet medför en renare kust gynnar det också sysselsättningen i Blekinge. Ronneby kommun valde att upphandla ett socialt företag, Resurs i Blekinge, som handkraft.

– Det här kommer att engagera sex till åtta personer. Vi åker ut till öarna med båt fyra personer åt gången och roterar mellan flera medarbetare. Det här handlar om människor som är långt ifrån arbetsmarknaden. Det kan vara personer med invandrarbakgrund eller låg utbildning. Detta betyder jättemycket för dem, säger Thomas Svanberg, verksamhetsledare i företaget som också skickar med en efterlysning.

Städningen ska ske på tio öar som inte är kommunal mark i Ronneby skärgård.
Städningen ska ske på tio öar som inte är kommunal mark i Ronneby skärgård.Foto: Christoffer Robertsson

– Känner någon till båtplatser i Saxemara och Listerby att låna får man gärna höra av sig. Då slipper vi köra med trailer varenda dag.

De tio öarna som ska städas är inte kommunal mark. Markägarna har blivit informerade med brev.

Fakta

Dessa öar ska städas

Stickelön

Saltärna

Stora Ekön

Dunsö

Klåven

Slädö

Vagnö

Arpö

Ljungskär

Arpökalv

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons