Stora planer för en växande flygplats

RONNEBY Artikeln publicerades
Mona Glans, flygstationschef vid Ronneby Airport, menar att en flygplats är porten in i ett län. Att Ronneby Airport nu utvecklas och blir större, ser hon som nödvändigt i framtiden för att möta det behov och de förväntningar som finns bland resenärerna.
Foto:Caroline Lindheimer
Mona Glans, flygstationschef vid Ronneby Airport, menar att en flygplats är porten in i ett län. Att Ronneby Airport nu utvecklas och blir större, ser hon som nödvändigt i framtiden för att möta det behov och de förväntningar som finns bland resenärerna.

Passagerarantalet till och från Ronneby Airport ökar för varje år. Nu finns en färdig plan för hur flygplatsen ska utvecklas och bli större.

– En ny ankomsthall kommer nog att få den dubbla ytan, säger Mona Glans, flygstationschef.

Flygresenärerna blir allt fler på Ronneby Airport och förra året var ökningen åtta procent. Affärsresenärerna har blivit fler men även barnfamiljer och ungdomar ses som en växande grupp bland passagerarna. Trots att lokalerna är begränsade fungerar de än så länge, menar flygstationschef Mona Glans.

– Men om man ser framåt, sa då är det nödvändigt för flygplatsen att utvecklas och växa.

För det finns en konkurrens, även när det handlar om flygplatser.

– Det är tätt mellan flygplatserna i landet med åtta mil till Växjö, åtta till Kristianstad och elva mil till Kalmar. Därför kan det vara avgörande för resenärerna, vilken flygplats som är funktionell och bekväm.

Nu finns en färdig så kallad Masterplan för hur Ronneby Airport ska se ut i framtiden. Ny ankomsthall, bagageband av karusellmodell, nya möjligheter för resor till länder i och utanför Schengen samt en taxfree-butik är några av de konkreta planerna. Men det är många parter som ska säga sitt innan förändringsarbetet kan sätta i gång.

– En Masterplan är en plan som talar om hur man ska göra, om och när det blir av, säger Mona Glans.

Arbetet är alltså i gång i det första skedet och snart börjar samtalen med alla inblandade parter i regionen.

Det är Fortifikationsverket som äger byggnaden och det de som nu ska göra en förprojektering.

– Det vi väntar på nu är besked från dem om kostnader och tidsplan. Sedan ska vi ha möte och diskussioner med regionen och titta på hur en utbyggnad ska göras, säger Mona Glans.

Hon tror att de diskussionerna kan vara i gång i slutet av sommaren.

Fakta

Investeringar

• Ny ankomsthall med karusellbagageband för ankommande bagage.

• Ny gate i nuvarande ankomsthall där det skapas möjlighet att hantera samtida avgångar och ankomster för inrikes, Schengen och Non Schengen.

• Utökad yta för incheckning och säkerhetskontroll.

• Etablering av taxfreebutik

Källa: Swedavia Airports

Visa mer...