Stig och Eva startar gårdsmuseum

Vildmarkscaféet är en populär plats dit turister gärna kommer för att koppla av.
Nu satsar Eva Karlsson och Stig Eriksson ytterligare för att också erbjuda besökarna ett stycke kultur - ett gårdsmuseum.

Ronneby
Städar rent. En klassisk limpa har städat huset under många år. Efter köpet var det inte lönt för försäljare av dammsugare att knacka på.
Foto:
Modern tvättmaskin. Museet har utrustats med två gamla tvättmaskiner och av dem är denna från bröderna Karlssons metallindustri i Kallinge den mest moderna, från 1948.
Foto:
Släde från trakten. Släden tillverkades av smeden Gust. A. Nygren i grannbyn Tingsryd.
Foto:
Gamla flaskor. Allt har sparats på gården, till och med gamla flaskor.
Foto:
Drickaflaska. En klassisk flaska i glas för svagdricka finns att beskåda i museet som invigs på söndag.
Foto:
Lyser varmt. Gamla fina värmelampor som förr användes till kultingarna på gården har bevarats och pryder museet.
Foto:
Rökta tofflor. Ida Karlssons gamla tofflor som en gång i tiden tillverkats i byn finns kvar och kan betraktas i museet. De röktes som fisk för att hålla längre.
Foto:
Vildmarkscaféet från ovan.
Foto:
Fraktar ägg. Ägg fraktades i speciella lådor i trä och dessa går att beskåda i museet i Belganet.
Foto:
Förvaring och musik. Gamla burkar och radioapparater finns det gott om på gården.
Foto:
Pryder sin plats. Gamla tidningar går också att titta i vid besök på gården.
Foto:
Satsar vidare. Stig Eriksson och Eva Karlsson på Vildmarkscaféet har tagit ytterligare ett kliv på sin gård - ett eget gårdsmuseum. Där kan besökarna titta på saker som funnits på gården i Belganet från 1938 till 1950-talet.
Foto:
Sydde kläderna själv. Ida Karlsson var en duktig sömmerska och hittades ofta vid maskinen från Husqvarna som levererades med den tillhörande oljeflaskan.
Foto:
Sänder VM-final. Den gamla radion köpte Stig Eriksson lagom till finalen vid fotbolls-VM 1958 då Sverige tog silver efter finalförlust mot Brasilien.
Foto:
Lagom är bäst. Den patenterade tvättmaskinen från 1890-talet i trä upplyser tvätterskan att inte ska ta för mycket tvättkläder i maskinen. Ju mindre kläder desto bättre resultat.
Foto:
Håller värmen. Termosar av alla de slag finns sparade och kan beskådas.
Foto:

För 16 år sedan slog paret upp portarna till Vildmarkscaféet i Belganet. En avstressande plats där besökarna kan njuta av lugnet i vad Eva och Stig kallar det svenskaste som finns.
– Ja, det är det svenskaste som finns en röd stuga med vita knutar. Landsbygden kan snart vara det exklusivaste vi har att visa turisterna, menar Eva Karlsson.
Stig Eriksson köpte gården av sina föräldrar, Erik och Ida Karlsson, 1958 och då hade de drivit den i tjugo år. De hade väldigt svårt för att slänga saker, vilket nu Stig och Eva fått användning för. För på söndag inviger Claes Elmstedt deras eget gårdsmuseum med saker som använts inom jord- och skogsbruket mellan 1938 och till 1950-talet.
– Allt kommer från gården och Stigs föräldrar har brukat med dem, berättar Eva.
– Museet är redan för litet. Det finns fler saker som inte fått plats.
Bland sakerna kan nämnas gamla tvättmaskiner, symaskiner, träskor, flaskor, värmelampor, mjölkmaskin, burkar, flaskor och radioapparater.
– Ja, den ena köpte jag när Sverige spelade VM-final mot Brasilien och tog silver 1958, säger Stig.
– Tofflorna kommer från industrin i byn och har tillhört Stigs mor. De är rökta för man rökte dem som man gör med fisk för att de skulle hålla längre, berättar Eva.