Stig och Eva startar gårdsmuseum

Ronneby Artikeln publicerades

Vildmarkscaféet är en populär plats dit turister gärna kommer för att koppla av.
Nu satsar Eva Karlsson och Stig Eriksson ytterligare för att också erbjuda besökarna ett stycke kultur - ett gårdsmuseum.

För 16 år sedan slog paret upp portarna till Vildmarkscaféet i Belganet. En avstressande plats där besökarna kan njuta av lugnet i vad Eva och Stig kallar det svenskaste som finns.
– Ja, det är det svenskaste som finns en röd stuga med vita knutar. Landsbygden kan snart vara det exklusivaste vi har att visa turisterna, menar Eva Karlsson.
Stig Eriksson köpte gården av sina föräldrar, Erik och Ida Karlsson, 1958 och då hade de drivit den i tjugo år. De hade väldigt svårt för att slänga saker, vilket nu Stig och Eva fått användning för. För på söndag inviger Claes Elmstedt deras eget gårdsmuseum med saker som använts inom jord- och skogsbruket mellan 1938 och till 1950-talet.
– Allt kommer från gården och Stigs föräldrar har brukat med dem, berättar Eva.
– Museet är redan för litet. Det finns fler saker som inte fått plats.
Bland sakerna kan nämnas gamla tvättmaskiner, symaskiner, träskor, flaskor, värmelampor, mjölkmaskin, burkar, flaskor och radioapparater.
– Ja, den ena köpte jag när Sverige spelade VM-final mot Brasilien och tog silver 1958, säger Stig.
– Tofflorna kommer från industrin i byn och har tillhört Stigs mor. De är rökta för man rökte dem som man gör med fisk för att de skulle hålla längre, berättar Eva.