Sprider kunskap om tobakens faror

RONNEBY Artikeln publicerades
13 ungdomar från Ronneby, Karlshamn, Karlskrona och Olofström har utvecklat kunskap om att förebygga bruk av tobak. I höst ska feriearbetarna träffa sjuor.
Foto:Ann-Marie Andersson
13 ungdomar från Ronneby, Karlshamn, Karlskrona och Olofström har utvecklat kunskap om att förebygga bruk av tobak. I höst ska feriearbetarna träffa sjuor.

13 ungdomar fick ett ovanligt feriejobb. De utbildar sig för att informera andra ungdomar om tobakens skadeverkningar. I höst ska de ut och träffa elever i sjuan.

De har under två veckor fått kunskap om tobakens skadeverkningar på människokroppen. Men också om det hårda arbetet på tobaksodlingar i fattiga länder, där det ofta förekommer barnarbete.

– Jag tror många är medvetna om hälsoriskerna att använda tobak, säger Elin Brinkehed.

– Men de flesta är inte medvetna om det barnarbete som förekommer på tobaksplantagerna.

  Eleverna har via FN:s Barnkonvention tagit fram en rad argument mot användningen av tobak.

  – Jag är politiskt intresserad och det är spännande att lära sig helt nya grejer i det här projektet, säger Maja Nilsson.

  Projektet heter Tobaksfria barn och unga, TBU, och har pågått sedan 2015 i Blekinge. Samtliga kommuner, landstinget och länsstyrelsen deltar.

  I år har alla kommuner utom Sölvesborg haft TBU som feriearbete för gymnasieungdomar.

  – Blekinge vill bli ett föregångslän vad gäller tobaksförebyggande åtgärder, säger Malin Weinholtz, vid länsstyrelsen.

  I höst ska feriearbetarna ha tagit fram fem goda råd som ska presenteras för kommunens politiker och därmed påverka för en tobaksfri skoltid.