Ronneby topprankas som miljökommun

RONNEBY Artikeln publicerades

Topp 20.

Minst.

Kommunen har fått ett kvitto för sitt tuffa miljöarbete.

Kommunalrådet Roger Fredriksson med flera invigde kommunens första biogasmack i Sörby vintern 2017.
Foto: Staffan Lindbom
Kommunalrådet Roger Fredriksson med flera invigde kommunens första biogasmack i Sörby vintern 2017.

Aktuell hållbarhet genomför årligen en ranking av landets miljöbästa kommuner. Tanken är att mäta kommunernas ambition och aktivitet inom miljöområdet. I år placeras sig Ronneby bland de 20 bästa i landet. Den exakta placeringen, som kan bli allt mellan plats 1 och plats 20, presenteras på konferensen Hållbar kommun i Stockholm den 24 april.

Där representeras kommunen av Kenneth Michaelsson, ordförande i Miljö- och energirådet och miljöutvecklare Sofie Samuelsson. Som naturligtvis är stolt över topprankingen.

– Det känns fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas. Det är ett kvitto för vårt hårda, men nödvändiga, miljöarbete, säger hon till BLT.

Ronneby har som ambition att bli Sveriges första hållbara kommun. Redan 2025 ska kommunen som organisation enbart använda fordon som är fossilbränslefria.

– För att skapa förutsättningar för kommuninvånarna att minska sina utsläpp från transporter så utvecklar vi våra gång- och cykelvägar, utvecklar kollektivtrafiken, har satt upp laddstolpar och har skapat underlag för en biogasmack, säger Sofie Samuelsson, när hon nämner några alla miljöfrämjande åtgärder som kommunen gjort under de senaste åren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.