Ronneby gör storhandling av kött
Efter den extrema torkan och de förväntade långa slaktköerna har kommunen beslutat om att göra en snabbupphandling av frysboxar och samtidigt köpa hela den beräknade förbrukningen av nötkött fram till årsskiftet - istället för att successivt köpa in det. Detta var Sydöstran först med att rapportera om.
– Jag har haft kontakt med flera olika aktörer som känner oro över att behöva nödslakta sina djur och inte kunna göra mat av det. Därför har vi har valt att göra på det här sättet, säger Roger Fredriksson (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Just nu rör det sig om 1,4 ton nötkött som kommer att frysas ner och tinas upp efterhand som det serveras på kommunens offentliga kök. Roger Fredriksson hoppas att fler kommuner och landsting ska ta efter idén.
– Slakterier har ingen möjlighet att själva frysa in kött eftersom det inte finns någon marknad för det i Sverige. Om den offentliga sektorn och även privatpersoner tänkte om i den frågan hade bönderna haft ett mindre problem idag.