Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rölakan – en bevarad konstform

Nu öppnar en ny utställning i Kulturhuset i Bräkne-Hoby. Det är Vävaregården i Eringsboda som ställer ut ett urval av sina Rölakan-mattor.
Bräkne-Hoby • Publicerad 25 januari 2018
Peter Dacke och Erika von Buxhoeveden, Bygd i samverkan och Mats Paulsson från Vävaregården, är glada över att kunna visa Rölakan för allmänheten.
Peter Dacke och Erika von Buxhoeveden, Bygd i samverkan och Mats Paulsson från Vävaregården, är glada över att kunna visa Rölakan för allmänheten.Foto: Caroline Lindheimer

De kommande fem veckorna pågår utställningen: Rölakansmattor och bonader i gammal och ny design, i Kulturhuset i Bräkne Hoby. Det är Kulturgruppen i samhällsföreningen Bygd i Samverkan som har tagit initiativ till utställningen, och som nu gör de sista förberedelserna inför lördagens vernissage.

Mattorna och bonaderna som kommer att visas, är vävda på Vävaregården i Eringsboda, under ett par år tillbaka. Mats Paulsson, ägare till Vävaregården, tog över verksamheten för cirka tio år sedan och har i dag två anställda väverskor. De väver dels på beställning från kunderna, men även för att det ska finnas ett antal Rölakansmattor i lager för bland annat visningar och utställningar.

Annons

Många av de mönster som används, har designats av kända textilkonstnärer. En av dem, vars mönster flitigt, är textilkonstnären Gertie Lundberg, som tidigare var knuten till Vävaregården. Det var hennes pappa Erik Lundberg som startade verksamheten redan på mitten av 1960-talet.

–Vi försöker göra mattor och bonader i så många mönster som möjligt. Genom åren har vi fått många beställningar och vi har en del fasta kunder från både mattföretag och möbelaffärer. Dessutom har svenska kyrkan varit en kund genom åren, säger , säger Mats Paulsson.

Även om den yngre generationen inte har fått upp ögonen för textil konst, som till exempel Rölakan, så finns det många trogna kunder liksom en del nya. Ibland har de egna idéer om vilka mönster som ska vävas. Då hjälper väverskorna Monica Jolin och Madeleine Nordström till med att rita mönstret, innan de sätter igång med vävarbetet.

–Det här är ett hantverk som vi vill ska överleva, säger Peter Dacke i Kulturgruppen.

Och Erika von Buxhoeveden håller med.

– Det här är en konstform med anor från Vikingatiden. Nu hoppas vi på att så många som möjligt kommer och tittar på mattorna, säger hon.

Caroline LindheimerSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons