Regnet höll sig undan midsommarfirandet

Ronneby Artikeln publicerades
Midsommarfirande i Brunnsparken, 2018.
Foto: Mats Blennow
Midsommarfirande i Brunnsparken, 2018.

Efter en överraskande fin förmiddag började det blåsa och molnen blev allt fler på himlen. Men regnet höll sig i stort sett undan för midsommarfirande Ronnebybor.

Det traditionella firandet tog sig uttryck på flera håll precis som vanligt, med den största samlingen i Ronneby Brunnspark. Där svarade kommunen med sin evenemangsorganisation Visit Ronneby för dansen och musiken. Midsommarstången restes en bit framför scenen som byggts upp på den stora gräsmattan framför vattenfallet.

På Karön firades det också midsommar, liksom några platser till i kommunen. En extrabåt plus den vanliga Karöbåten tuffade fram och åter över sundet. Midsommarstången kläddes tidigt och firandet började redan vid elva-tiden.

I Brunnsparken bjöds det för säkerhets skull upp till dans kring midsommarstången två gånger på eftermiddagen, klockan ett och klockan tre. Arrangörerna räknade med cirka tusen besökare.

De flesta slog sig ner i gräset på utbredda filtar, men det fanns också de som hade tagit med sig både bord och stolar, modell campingset.

Mattias och Annelie underhöll från den lövade scenen.
Foto: Mats Blennow
Mattias och Annelie underhöll från den lövade scenen.

Artisterna Mattias Johansson och Annelie Leopold hade god vana från midsommarfirandet i Ronneby och ledde även i år midsommardansen, där de också annonserade ut julens, förlåt midsommarens, bästa låt. Ja, det stod förstås mellan ”mormors lilla kråka” och den ofrånkomliga ”små grodorna”.

Många barn anslöt för att vara med i ”springtävlingen” där det gällde att kuta fram och tillbaka förbi midsommarstången så fort som möjligt. Ett stort antal vindsnurror delades ut till så många deltagare som möjligt. Övriga utlovades snurror hos Turistbyrån i veckan.

Efter dansen var turen kommen till musikduon ”Nice n Easy”, Lars och Debbie Fagerlund från Norrköping, som sjöng sköna sommarslagdängor, typ Tomas Ledins ”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”.

Men midsommarvädret i Ronneby fick med nöd och näppe trots allt godkänt. Det blev lite kyligt och blåsigt på kvällen, men aftonen - ja den regnade i alla fall inte bort.