Polisen öppnar 26 år gammalt mordfall

Ronneby Artikeln publicerades
Torsdagen den 9 juli 1992 mördades Thomas Karlsson i Ronneby. Nu tar polisens kalla fall-grupp upp mordet igen.
Foto: polisen
Torsdagen den 9 juli 1992 mördades Thomas Karlsson i Ronneby. Nu tar polisens kalla fall-grupp upp mordet igen.

Den då 25-årige Thomas Karlsson ringde själv SOS-alarm och berättade att han blivit skjuten.

Han överlevde inte skottet. Och nu tar polisens kalla fall-grupp i region syd upp gamla olösta mordfall – mordet på Thomas är med.

Den 9 juli 1992 väcktes Thomas Karlsson i Levalunda av ett ljud och öppnade dörren till köket. Längre kom han inte förrän han träffades av ett skott.

Han var fortfarande vid medvetande när polisen kom till platsen. Men avled innan han kunde ge polisen svar på vem som skjutit honom.

Men nu öppnar polisen det 26 år gamla mordfallet igen och ber allmänheten om hjälp.

– Har du gjort några iakttagelser eller fått information på annat sätt, så kontakta oss, skriver polisen på sin hemsida.

Det är polisens kalla fall-grupp i polisregion syd som nu tar tag i ett flertal gamla ouppklarade mordfall. Det är kommissarie Bo Lundqvist som är chef för gruppen och hans budskap till den enskilde gärningsmannen som ännu inte är fast är: ”Vi slutar inte jaga dig”.

Inledningsvis har gruppen publicerat 15 olösta mordfall på polisens hemsida med en kort beskrivning om brottet. Syftet är att väcka allmänhetens intresse för att höra av sig om någon har information som kan hjälpa till att lösa mordet.

Det läggs ut ytterligare 15 fall i början av nästa år.

– Vi vet att det finns personer som har värdefull information att lämna till oss. Och får vi in den till oss kan det leda till att ett ärende klaras upp och att en gärningsman hindras från att begå fler brott, säger kommissarie Bo Lundqvist.

Det finns för närvarande cirka 130 fall av ouppklarade mord eller dråp som har skett i polisregion syd. Och antalet ökar för varje år eftersom preskriptionstiden för brott med livstids fängelse är borttagen sedan 2010.

Det innebär att utredningarna av mord och dråp som skett efter första juli 1985 aldrig läggs ner.

Ett av dessa är mordet på den då 25 år gamle Thomas Karlsson i Levalunda i Ronneby kommun.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.