Pigg jubilar med anor från Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades
Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar.
Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar.

I år firar Länsförsäkringar Blekinge 175 år som försäkringsbolag. Det var exakt här, i Ronneby, som allt tog sin början för företaget år 1843.

Kundägda Länsförsäkringar Blekinge firar i år 175 år som försäkringsbolag. Något företagets kunder kommer att märka av, lovar vd Jens Listerö.

– Vi kommer under maj/juni att hålla en kalasvecka med kundaktiviteter på ett kontor per dag, tills vi turnerat runt våra kontor runt om i länet, avslöjar han.

Föregående vecka invigdes kontoret i Olofström. Därmed finns företaget nu representerat i varje kommun i länet.

Det var vid Brunnshallarna i Ronneby som allt startade år 1843.

– Redan på 1700-talet fanns något som kallades brandstodsavgift, vilket byggde på att lantbrukare i kommunen kollektivt skulle ersätta om någon annan bondes byggnad brann upp.

Systemet ska inte fungerat väl. Alla bönder kunde inte eller ville inte betala. Länets dåvarande landshövdingen Johan Otto Nauckoff kallade därför till möte vid Brunnshallarna år 1843.

Resultatet blev Brandstodsbolag för Blekinge län för hus och lösören å landet. Grunden till det som idag är Länsförsäkringar Blekinge.

Just hållbarhet har allt sedan starten varit något bolaget arbetat för. Jens Listerö framhåller vikten av att utveckla Blekinge långsiktigt.

– Målet för oss som försäkringsbolag är att vi i framtiden ska jobba mer med skadeförebyggande åtgärder och mindre med skaderegleringar, avslutar han.