Patient fick fel insulindos under lång tid

Ronneby Artikeln publicerades
En patient i Ronneby fick felaktig dos insulin under längre tid. Nu anmäler medicinskt ansvariga i kommunen det inträffade till IVO, Inspektionen för vård och omsorg,
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
En patient i Ronneby fick felaktig dos insulin under längre tid. Nu anmäler medicinskt ansvariga i kommunen det inträffade till IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Under en längre tid fick en patient felaktig insulindos. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska bedömer händelsen som allvarlig och nu låter man Inspektionen för vård och omsorg utreda den felaktiga medicineringen.

Enligt uppgifter i ett pressmeddelande från kommunen ska den utsatta patienten ha klarat sig utan bestående skador. Men har alltså under en längre tid regelbundet fått fel dos insulin.

Orsaken ska vara att vårdpersonalen använt handskrivna doseringskort i stället för att följa den läkarordinationen i det digitala systemet.

Som en följd av händelsen har samtlig personal och chefer fått utbildning i läkemedelshantering och rutinerna kring mediciner har setts över. Felaktig insulindos innebär en uppenbar risk för allvarliga skador hos en patient.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.