Nytt samarbete ska ge bättre hjälp

Ronneby Artikeln publicerades
Föreningar i Ronneby, svenska kyrkan och kommunen är iblandade i arbetet som börjar i juni.
Föreningar i Ronneby, svenska kyrkan och kommunen är iblandade i arbetet som börjar i juni.

Det är tillsammans vi ska göra det. Nu går ideella föreningar, kyrkan och Ronneby kommun ihop fört att hjälpa nyanlända in samhället.

Om det ska fungera bra måste de nyanlända aktivt komma in i det nya samhället.

– Föreningslivet är nyckeln till gemenskap. I Sverige träffar vi inte främmande människor hemma hos varandra. Det handlar naturligtvis också om att ge språkstöd, även lära i vilka skyldigheter och rättigheter som man har i det svenska samhället, säger Erika von Boxhoeveden i föreningen Byggd i Samverkan.

– Och en orientering i hur det fungerar, allt från besöket på biblioteket, hur man söker bostad och hur det går till att köpa mat i affären, fyller projektledaren Jenny Ryberg i.

Arbetet med asylsökande (invandrare som sökt men inte hunnit få uppehållstillstånd) sträcker sig över alla bitar, från den tyngre samhällsinformationen, över språkvandringar och digitala kaféträffar, till tv-tittandet på fotboll i Vesperklockans lokaler på lördagseftermiddagarna.

Även om det hittills skett lite var för sig har det ändå funnits ett visst samarbete tidigare . Redan igår satte sig representanter från föreningarna Byggd i Samverkan, IOGT-NTO, Svenska Kyrkan och kommunen sig ner för ett samarbetet i nystöpt form.

Ola Pagels, Tommy Ahlquist, Henrik Lövgren, Tarek Saad Elden, Jenny Ryberg, Erika von Buxhoeveden, och Sandra Scheerlink var samlade. I juni börjar arbetet på allvar. Projektet har fått 977 000 kronor av länsstyrelsen och ska pågå fram till maj 2019.

Under åren 2015 - 2017 kom 1 780 asylsökande till Ronneby. Förutom 11 som flyttat bor alla fortfarande kvar.

– Ronneby har gott rykte och är populärt, konstaterar Tommy Ahlquist, integrationsstrateg på kommunen.