Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya utbildningar ska möta ökad efterfrågan

Både fastighets- och byggbranschen dammsuger marknaden efter behörig personal. Därför startar Ronneby Kunskapskällan i samarbete med KYH Yrkeshögskola två helt nya tvååriga yrkesutbildningar där studenter i princip är garanterade jobb.
Ronneby • Publicerad 24 april 2018
Ronnebyhus fastighetschef Kristian Olsér, kommunens näringslivschef Torbjörn Lind och Ronneby Kunskapskällas verksamhetsutvecklare Marie Aurell.
Ronnebyhus fastighetschef Kristian Olsér, kommunens näringslivschef Torbjörn Lind och Ronneby Kunskapskällas verksamhetsutvecklare Marie Aurell.Foto: Fredrik Lund

Det byggs för fullt i Blekinge. Trots det menar Ronneby kommuns näringslivschef Torbjörn Lind att vi bara sett början.

– Ser vi till antalet byggärenden som redan idag är aktuella så är de inte avklarade förrän tidigast om fyra år framåt, menar han. Det i en situation där det hela tiden tillkommer nya projekt, både privata och offentliga. Blekinge står inför en byggboom, inte minst vad gäller det ökade behovet av förskolor och skolor i länet.

Annons

Bristen på behörig personal gäller även fastighetsbranschen.

– Vi skriker efter kompetens, säger Kristian Olsér, fastighetschef för Ronnebyhus. Det råder brist inom alla yrkesgrupper inom bygg, men kanske framförallt inom elektriker, plåt och VVS-sektorn.

Kraven på kompetens har också höjts, i takt med att byggnaderna blivit mer avancerade.

Även Marie Aurell, verksamhetsutvecklare för Ronneby Kunskapskälla känner igen bilden. Innan de nu lanserar sin KYH-utbildning för byggproduktionsledare och fastighetsingenjör för tekniska system har de gjort en marknadsanalys. Den stämmer väl överens med bilden av akut personalbrist.

– En KYH-utbildning får endast drivas med tillstånd som måste förnyas var tredje år, säger hon. Utbildningen måste också möta ett starkt behov där det råder mycket goda odds för studenterna att få jobb direkt när studieperioden är över.

Utbildningen sker på plats vid Ronneby Kunskapskälla, i klass och på campusområdet. Den väsentliga skillnaden är att läraren leder lektionen via videosamtal till klassrummet.

– Det vore fel att säga att det handlar om en distansutbildning, fortsätter Marie Aurell. Studenterna går i vanliga klasser och verkar ihop som på vilken annan campus som helst.

En fjärdedel av den tvååriga utbildningstiden tillägnas LIA-praktik (lärande i arbete) ute på arbetsmarknaden. Något som Kunskapskällan och deras samarbetspartners har mycket goda erfarenheter av.

– Vi har redan nu en LIA-praktikant, säger Kristian Olsér. Han är så duktig att han nu fortsätter hos oss som sommarjobbare med inriktning på teknisk installation.

– Tyvärr slåss den offentliga sektorn idag om samma arbetskraft som den privata marknaden, menar Torbjörn Lind. Inom kommunen har byggprojekt till och med fått stå tillbaka eftersom vi inte hittar rätt kompetens.

Annons

Båda välkomnar därför Ronneby Kunskapskällas nya utbildningar. Marie Aurell tillägger att utbildningarna inte ställer krav på tidigare yrkeserfarenhet och samtidigt inte enbart riktar sig mot ungdomar.

– De passar även den som vill byta yrkeskarriär, säger hon. Vi räknar med att ta emot tio elever per utbildning, och att utbildningen startar i augusti.

Ansökan är redan öppen och stänger den 18 maj.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons