Nu har ännu fler guldgubbar hittats

VÅNG Artikeln publicerades
Det var 2013 som ett antal guldgubbar hittades i Vång. Intresset för fyndet har varit globalt och nu har arkeologerna hittat ännu fler figurer.
Foto:Bengt Pettersson
Det var 2013 som ett antal guldgubbar hittades i Vång. Intresset för fyndet har varit globalt och nu har arkeologerna hittat ännu fler figurer.

Nu har arkeologerna gjort nya upptäckter i Vång.

Gulgubbar, brons- och glasföremål har hittats vid de aktuella utgrävningarna.

I måndags började ett tiotal arkeologer undersöka den nu välkända kullen i Vång. Det var här som flera guldgubbar hittades 2013. Det var också här som bronsmasker hittades ännu längre tillbaka, år 2004.

Men nu har nya fynd gjorts i samma område och föremål i bland annat, guld, brons och glas har hittats sedan den nya undersökningen inleddes.

– Vi har hittat samma typ av fynd som tidigare. Det handlar om glas, brons och guld, säger Mikael Henriksson, arkeolog vid Blekinge Museum.

  Några av de nyfunna föremålen består av ännu fler guldgubbar. Något som inte är så konstigt, menar Mikael Henriksson, eftersom arkeologerna nu gräver i samma område som tidigare. Men även andra föremål i material som brons, guld och glas har hittats de senaste dagarna.

  Han menar att det ännu är för tidigt att säga något om de nyfunna guldgubbarna.

  – Det är för tidigt ännu. På fredag kommer vi att ha en pressvisning och då kan vi förhoppningsvis säga mer om fynden. Men om vi hittar fler kan det tyda på en lokal tillverkning.

  Fynden har inte kunnat hittas från ytan med hjälp av metalldetektor.

  – Det är bra att man inte har kunnat upptäcka dem från ytan. Det är först nu när vi har börjat gräva som vi har hittat föremålen.

  Mikael Henriksson tycker att de nya fynden ger ett nytt ljus över det planerade museet i Ronneby.

  – Nu är Gribshunden inte längre ensam som huvudperson. De nya fynden är mycket vikiga i frågan om ett museum.

  På söndag arrangeras Arkeologidagen och allmänheten hälsas då välkommen till Vång. Då kommer personal från Blekinge Museum att finnas på plats och kortare guidningar ska hållas.

  – Fram tills dess måste vi få arbetsro och det är viktigt att det inte kommer besökare innan dess, säger Mikael Henriksson.