Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya grepp efter undersköterskeupproret

Det uppblossade undersköterskeupproret i Ronneby ledde bland annat till ett par möten med personalen i veckan. Politikerna träffades för sin del i onsdags för att begära fram åtgärder av verksamhetens olika chefer.
Publicerad 21 november 2019
Bänkarna på åhörarplats i kommunfullmäktige fylldes till största delen av protesterande undersköterskor.
Bänkarna på åhörarplats i kommunfullmäktige fylldes till största delen av protesterande undersköterskor.

För snart en månads sedan briserade missnöjet i äldreomsorgen i det så kallade undersköterskeupproret. Ett stort antal undersköterskor och vårdbiträden dök upp i kommunfullmäktige och protesterade med en skrivelse, mot vad de upplevde som usla scheman, orimlig helgtjänstgöring och täta chefsbyten.

I onsdags låg den på politikernas bord i Äldrenämnden. Och de vill nu ha fram en handlingsplan till december.

Annons

– Det innebär en samlade redovisning av de åtgärder som faktiskt redan pågår - och eventuellt ytterligare åtgärder som kan behövas. Vi är mitt uppe i arbetet, sa förvaltningschefen Catherine Persson efter mötet.

Ledningen hade tidigare i veckan haft träffar som riktat sig direkt till personalen, i tisdags kom ett 20-tal, i onsdags ett 40-tal.

– Det har varit bra möten. Men mycket av det som pekats ut som problem i skrivelsen gäller kanske för några, men långt ifrån hela gruppen. Att vi haft täta chefsbyten stämmer inte, förutom att någon blivit barnledighet eller sjukskriven.

Catherine Persson trodde att mycket av oron bottnar i den framtida schemaläggningen. Ett årsarbetstidsavtal är uppsagt, ett system som inneburit att personalen själva kunnat lägga sina scheman i stor utsträckning. Det har också inneburit många byten mellan enskilda medarbetare.

Catherine Persson, förvaltningschef, äldreomsorgen, Ronneby
Catherine Persson, förvaltningschef, äldreomsorgen, Ronneby

– Några har tyckt att det varit bra, andra inte. På vissa håll har det inneburit långa arbetsdagar och oregelbundenhet i utlagda fridagar. Nu går vi över till mer fasta scheman, men fortfarande med en möjlighet till viss rörlighet.

Samtidigt ska en överkapacitet med fast personal för byten och ersättning vid frånvaro plockas bort. I stället tas vikarier in i större utsträckning.

– Det är viktigt att känna att man kan vara ledig när ledigheten är inlagd, framhöll Catherine Persson som tror att det nya systemet för scheman utgör en förbättring.

Några uppsägningar är inte aktuella, deklarerade hon, men sa samtidigt att det är avhängigt hur den framtida budgeten kommer att se ut. Äldreomsorgen står inför många utmaningar med en ansträngd ekonomi.

En del i helhetsplaneringen utgörs av personalens semesterdagar. Tidigare har den fått spara 40 dagar till efterföljande år, i fortsättningen bara 30. Övergången sker först efter 2020, vilket innebär att många medarbetare med sparad semester måste ta ut fler dagar i klump under 2019 - 2020.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons