Ny utredning av PFAS-område i Kallinge

Kallinge Artikeln publicerades
PFAS hittades i grundvattnet i Kallinge.
Foto:Marcus Palmgren
PFAS hittades i grundvattnet i Kallinge.

För fyra år sedan hittades ämnet PFAS i en del av grundvattnet i Kallinge.

Nu har Länsstyrelsen beslutat sig för att göra en ny utredning av vattnet och om området ska bli ett miljöriskområde

Det var i december 2013 som Miljöteknik beslutade sig för att stänga ett vattenverk i Kallinge efter att höga halter av ämnet PFAS (svårnedbrytbara och syntetiska ämnen) hittats i vattnet. Först förorenades marken och därefter nådde föroreningarna grundvattnet och vattentäkterna vilket alltså fick stora konsekvenser då både barn och vuxna hade höga halter av ämnet i blodet.

Det kom ut i naturen genom brandskum som Försvarsmakten tidigare använde vid sina brandövningsplatser.

Nu har Länsstyrelsen bestämt sig för att göra ytterligare utredningar om hur förorenad platsen är och i vilken utsträckning.

– Vårt syfte med detta är att förhindra att föroreningarna sprids till ren mark. Vi arbetar för att skydda människors hälsa och miljön i området och det här blir ytterligare ett steg i det arbetet. Vi har även en projektgrupp inom Länsstyrelsen som jobbar med Kallinge och PFAS-frågorna, säger Carl Johan Bernelid på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Efter att utredningen är klar tar Länsstyrelsen beslut om området ska bli ett miljöriskområde och vilka restriktioner det ska innebära. Det kan handla om restriktioner mot att gräva eller anmälningsplikt vid åtgärder på platsen.