Ny mötesplats för kvinnor startar

RONNEBY Artikeln publicerades
Rula Hedar lär sig hur man virkar av Manal Radieh, som är slöjdlärare från Syrien. Hon är en av ledarna på kvinnokafét Integra vid torget.
Foto:Ann-Marie Andersson
Rula Hedar lär sig hur man virkar av Manal Radieh, som är slöjdlärare från Syrien. Hon är en av ledarna på kvinnokafét Integra vid torget.

Att virka, sticka och sy tillsammans kräver inte att alla talar samma språk. På tisdagen inleddes integrationsprojektet Integra. ”Nu vill jag lära mig virka”, säger Ryala Alhsh.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med Slöjd i Blekinge startat kvinnokafé med hantverket som drivkraft. Samtalen kommer naturligt med slöjdandet.

– Integra-projektet började i höstas och har mest lockat herrar som vill konversera på svenska, säger Laila Johansson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.

Studieförbundet har sedan tidigare samverkan med Slöjd i Blekinge, inom Region Blekinge. Else Österberg är verksamhetsutvecklare och sedan en tid tillbaka finns Manal Radieh, slöjdlärare från Syrien, som praktikant.

  – Här ska kvinnor från alla länder mötas, säger Manal Radieh.

  Hon vill gärna brodera kläder, dukar och kuddar och visa hantverket från Syrien. Varje tisdag ska olika teman på hantverk introduceras. På premiären virkades syriska blommor som sedan virkas ihop till sjalar eller inredningsdetaljer. Manal Radieh bär själv en handvirkad cape i rosa och svart över axlarna.

  En av besökarna är Rula Hedar som hoppas få lära sig virka. Hon besöker kvinnokafétunder lunchen från jobbet.

  – Jag kan ingenting och vill lära mig, säger hon.

  Fatima Abdul Aziz virkar en tvättlapp i bomullsgarn i form av en stor blomma.

  – Vi är jättenöjda med premiären, det har varit drygt 20 kvinnor här i dag, säger Laila Johansson.