Ronnebyalliansen regerar vidare

Ronneby Artikeln publicerades
Ronnebyalliansen satsar på att hålla sig vid makten i fyra år till. Anna Carlbrant (RP), Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Roger Gardell (L) och Kenneth Michaelsson (C) prioriterar trygghet, integration, fler jobb,, miljö och ökat bostadsbyggande framöver.
Foto: Christoffer Robertsson
Ronnebyalliansen satsar på att hålla sig vid makten i fyra år till. Anna Carlbrant (RP), Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Roger Gardell (L) och Kenneth Michaelsson (C) prioriterar trygghet, integration, fler jobb,, miljö och ökat bostadsbyggande framöver.

C+M+RP+L+KD. Det är beskedet till Ronnebyborna om vilka som styr i kommunen under den nya mandatperioden.

Roger Fredriksson (M) behåller alltså kommunalrådsposten och menar att förutsättningarna för att styra i minoritet är bättre än efter förra valet.

Förhandlingarna om det nya styret i Ronneby är nu i hamn och den så kallade Ronnebyalliansen vill behålla makten ännu en mandatperiod.

Centern, Moderaterna, Ronnebypartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är överens om att fortsätta tillsammans.

– Som vi ser det nu är vi det största blocket. Vi vet inte om de är ett block på den rödgröna sidan. Vi har bara haft samtal med Socialdemokraterna och intrycket vi har fått är att de inte är klara på den sidan med hur de ska gå vidare, säger Roger Fredriksson.

Kenneth Michaelsson (C):

– Det kommer att finnas frågor som vi inte får igenom i fullmäktige. Det är spelreglerna för ett minoritetsstyre.

Fredriksson fortsätter:

– Vi kommer lägga ett avvägt budgetförslag med vad vi tror är det bästa för Ronneby.

Finns det några överenskommelser införstådda eller underförstådda med Socialdemokraterna?

– Nej.

Magnus Pettersson, ny gruppledare för S, säger att det inte handlar om att kasta in handduken men att han och hans parti i första hand eftersträvade ett majoritetsstyre.

– Det var mitt mål men det var man inte intresserad av från alliansen. Vi i S vill inte sätta oss i minoritet och vara beroende av SD.

Han fortsätter:

– Så länge jag är gruppledare för S är det otänkbart att samarbeta med SD eller göra sig beroende av dem. Vi står så långt i från varandra ideologiskt.

När det gäller den rödgröna oppsitionen så pågår fortfarande diskussioner mellan S, V och MP om hur ett samarbete mellan partierna kan se ut. De rödgröna har planerat ett gemensamt möte på tisdag morgon.

Utesluter du att ni utmanar Ronnebyalliansen om makten?

– Som läget ser ut nu, utesluter jag det.

Ronnebyalliansen inleder nu arbetet med att se över den politiska organisationen. Varken Roger Fredriksson eller någon av allianskamraterna vill avslöja några detaljer där. Det handlar bland annat om antalet platser i kommunstyrelsen och om hur många och vilka nämnder som ska finnas.

I nuläget finns 15 platser i kommunstyrelsen och åtta i kommunstyrelsens arbetsutskott. Alliansen vill nu försöka få fram en ny politisk organisation och förhandlingar kring den inleds den här veckan.

– Vi i alliansen ser ramarna för detta men vill ju ha dialog också med de andra partierna, säger Roger Fredriksson (M).

Foto: Christoffer Robertsson

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.