Nu har hemlöse Claes fått stiga in i värmen

Ronneby Artikeln publicerades

Det gick på en timme. Sedan kunde hemlöse Claes Persson, som vi skrev om i går, ta in på vandrarhem över veckoslutet.
På måndag är ett möte inbokat med en handläggare på socialkontoret för att lösa frågan om bostad.

Om allt detta hade Claes Persson ingen aning när han i går morse glädje-strålande berättade att han var bjuden på lunch på en restaurang i Ronneby av en gammal lärare.
– Vi har inte setts sedan jag gick ut nian.

Tidigt på eftermiddagen berättade han om mötet.
– Det blev en trevlig lunch, vi pratade om allt som hänt efter högstadiet. Det kändes bra. Han frågade om mycket och berättade om sitt eget liv.
Då hade vi redan talat med politiker i Ronneby.
– Claes måste omedelbart ha hjälp till ett boende. Han är i nöd och så ska han inte behöva ha det, säger Kristina Valtersson (C) socialnämndens ord-förande i Ronneby.
– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men en person som inte har möjlighet att bo hemma ska inte behöva sova under en presenning.

Sedan gav hon en hälsning till Claes.
– Han är välkommen till socialkontoret, till chefen för försörjningsstödet, Göran Fridh. Vi stänger klockan fem i eftermiddag.
– När vi bedömde hans fall hade vi kanske inte alla fakta klara för oss. Allt hade nog inte kommit fram.

Claes Persson ringde till Göran Fridh. En timme senare fanns det pengar på Claes konto till att bo på vandrarhem över vecko-slutet och ett möte på socialkontoret var inbokat till måndag.
– Jag känner mig all- deles yr och stressad, säger Claes i telefon. Jag måste sätta mig ner en stund. Först är det ingenting och sedan plötsligt jättemycket. Det känns bra, det gör det, men jag är förvånad. Allt går så fort.

Willy Persson, grupp- ledare för KD, anser att kommunala Ronnebyhus och socialförvaltningen bör sätta sig ner för att lösa problemet med tak över huvudet för utsatta människor.
– Vi har 250 lägenheter som är lediga i Ronneby. Jag har förståelse för regler, men mitt i vintern och när vi borde värna om våra ungdomar.
– Jag blev så upprörd och irriterad när jag läste om den hemlöse killen. Samma sak kan hända vem som helst och det finns unga människor som tar livet av sig i en sådan situation.

Kommunalråd Roger Fredriksson (M) kan inte heller tala om det enskilda fallet men anser att Ronne- by värnar om alla sina medborgare.
– Vi gör ingen skillnad, utan vill att alla ska ha ett bra liv. Ingen här vill att någon går hemlös. Alla jobbar mot det.