Möten för folkbildning och bättre dialog

RONNEBY Artikeln publicerades
Fr v Anders Gustavsson, Mona Skoglund, Anders Stenberg, Maria Evefalk och Bosse Johansson, aktiva i Mångkulturellt Centrum i Ronneby.
Foto:Ann-Marie Andersson
Fr v Anders Gustavsson, Mona Skoglund, Anders Stenberg, Maria Evefalk och Bosse Johansson, aktiva i Mångkulturellt Centrum i Ronneby.

En mötesserie med kunniga och engagerade föreläsare. Redan på lördag arrangeras den första av föreningen Mångkulturellt centrum. ”Vi vill bygga på klassisk folkbildning.”

Under hösten arrangeras fyra föreläsningar på Kulturcentrums hörsal. Temat är Mångfald och inkludering och arrangörerna hoppas att många är intresserade, både svenskfödda och nyanlända.

– Först ut är Jonas Sjölander. Han är historiker och forskare och arbetar som forskningsledare i Malmö, bland annat med verksamheter som ska främja flerspråkighet, berättar Anders Stenberg, en av de aktiva i Mångkulturellt centrum.

Jonas Sjölander har rötter i Ronneby . I sitt arbete har han bland annat besökt flyktingläger i Jordanien och södra Afrika.

Arrangörerna har sökt och fått stöd via kommunens integrationsmiljoner från staten.

Anita Näsberg Marouf och Leif H Gustafsson föreläser på temat ”Flyktingar i Sverige, Sveriges nya perspektiv” den 7 oktober. Båda har bred erfarenhet av flyktingmottagande på lokalplanet.

Den 21 oktober kommer högaktuella Ensamkommandes förbund till Ronneby. Då är ämnet bland annat om Afghanistan är ett säkert land att resa tillbaka till.

– Ett dagsaktuellt ämne, konstaterar Bosse Johansson i arrangörsgruppen.

Föreläsningsserien avslutas med ståuppkomikern Melody Farshin från Rinkeby. Hon kommer att berätta om kulturkrockar och erfarenheter.

– Vi tror att föreläsningarna blir ett bra tillfälle för att skaffa sig kunskap och få insikt i de här frågorna, säger Anders Gustavsson, också aktiv i Mångkulturellt centrum.

Föreläsningarna kommer inledningsvis att enbart hållas på svenska, utan tolkar. Arrangörerna kan komma att engagera tolkar om behovet finns.

PROGRAM

Föreläsningar

Lördag 16 september

Jonas Sjölander- Flyktingar i världen.

Lördag 7 oktober

Anita Näsbring Marouf, Leif H Gustafsson-Flyktingar i Sverige.

Lördag 21 oktober

Ensamkommandes Förbund-Ensamkommande ungdomar.

Lördag 25 november

Melody Farshin-Stand up och integration.

Visa mer...