Misstänkt brott vid upphandlingar för flera miljoner

Ronneby Artikeln publicerades

Sedan våren 2015 har Ronneby kommun köpt tjänster för totalt över tre miljoner kronor av en konsult - utan att någon upphandling gjorts.

Det framgår inte heller tydligt i fakturorna vad konsulten egentligen utfört för arbete och något skriftligt avtal finns inte.

Nu slår revisorerna larm om att brott kan ha begåtts.

Det var i mars 2015 som ledningen på Knut Hahnsskolan kontaktade en konsult för att utveckla skolans handelsprogram. Någon upphandling gjordes dock aldrig och redan den 30 april gjordes den första utbetalningen.

Det första året hamnade slutsumman på drygt 500 000 kronor, alltså inom ramen för direktupphandlingsgränsen på 586 000 kronor. 2016 kostade samarbetet med konsulten över en miljon och 2017 var kostnaderna nästan dubbelt över gränsvärdet. Totalt fram till 2018 har över tre miljoner betalats ut. Men något avtal mellan kommunen och konsulten finns inte.

Sedan början av sommaren är konsulten inte längre anlitad av kommunen.

Kjell GG Johansson, Jan-Anders Palmqvist och Bo Larsson var tre av revisorerna som lämnade in anmälan om att brott kan ha begåtts i den kommunala verksamheten.
Foto: Christoffer Robertsson
Kjell GG Johansson, Jan-Anders Palmqvist och Bo Larsson var tre av revisorerna som lämnade in anmälan om att brott kan ha begåtts i den kommunala verksamheten.

– Jag kan inte svara dig på varför det inte gjorts någon upphandling. Jag har inte sett revisionens anmälan utan bara fått det till mig muntligt än. Jag visste inte om att vi använde oss av en konsult. Jag visste om utvecklingsarbetet av handelsprogrammet, men inte exakt vilka former det tog, säger Lennarth Förberg (M) som är ordförande i kommunens utbildningsnämnd.

Är det inte märkligt, att du som ytterst ansvarig inte känt till det här arbetet. Det är ganska mycket pengar i en förvaltning som är hårt ekonomiskt ansatt?

– Det kan man tycka. Men bedömningen var att detta kunde man hålla inom verksamhetens budgetram.

Är du förvånad över att det har gått till på det här sättet?

– Jag är förvånad över att man inte använt sig av de tydliga upphandlingsreglerna. Det är jag besviken över.

Uppgifter som ansvariga lämnat till de externa revisorerna säger att konsulten arbetat med samordning av olika utbildare inom ledarskap, försäljning, rekrytering och externa föreläsare. Men i fakturorna står det bara oftast bara undervisning.

– Om det bara hade varit så att man handlat upp en konsult utan upphandling hade det också varit fel. Men när fakturorna heller inte visar vilket arbete som utförs så blir det flera problem i ett, säger Förberg.

Utbildningsnämnden har kallat till ett extra insatt, men stängt, sammanträde på tisdag dit revisorerna är inbjudna. Då kommer de att ta ställning till om en polisanmälan ska upprättas.

– Jag kan inte ta ställning till det än. Jag ska ha ett sammanträde med kommunjuristen, säger Förberg.

Revisorerna har också begärt att det hela blir en punkt på nästa kommunfullmäktige.