Medaljer för jobbet i Kosovo

Ronneby Artikeln publicerades

51 personer medaljerades för sin insats i Kosovo vid en ceremoni i Brunnsparken på onsdagen.
– Er insats har inte uppmärksammats lika mycket som den i Afghanistan, sa generalmajor Bernt Grundevik som var medaljutdelare.

Totalt får drygt 70 personer medaljen, men alla hade inte kommit till ceremonin. De flesta i KS24-styrkan arbetar i vanliga fall på F 17. Personalen fick ta emot försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Innan medaljutdelningen inleddes flög två JAS Gripenplan över Brunnsparken.
– Ni arbetar för fred, stabilitet och säkerhet och för att minska lidandet, sa Bernt Grundevik i sitt tal till KS24-styrkan.
– Er insats är lika viktig som i andra områden.

"Varit jättespännande"
I två rader stod personalen i KS24-styrkan uppställd på gräsmattan i Brunnsparken. Medaljutdelningen ägde rum under musik av Marinens musikkår.
Ett 100-tal anhöriga och besökare från allmänheten fanns på plats vid den högtidliga ceremonien.
En av dem som tog emot medaljen för internationella insatser är Helene Willix från Halmstad. Hon kom hem i måndags kväll efter att ha varit i Kosovo sedan början av oktober. Tre hemresor till familjen har det varit under den tiden.
– Tjänstgöringen i Kosovo har varit jättespännande, men det var så mysigt att komma hem till familjen, säger Helene Willix och kramar om sina barn Smilla och Sammie.

Fick blommor och kramar
Efter medaljutdelningen blev det ett fyrfaldigt leve och en fanfar till medaljörerna. Anhöriga och bekanta väntade med blommor och kramar för att hylla sina hjältar.
Arméinspektören Bernt Grundevik passade också på att tacka de anhöriga som var på plats i Brunnsparken.
– Det skulle inte fungera utan ert stöd, sa han.
På plats vid medaljceremonien fanns också F17:s flottiljchef Gabor Nagy och riksdagsledamöterna Annicka Engblom (M) och Peter Jeppsson (S) bland annat.