Många julmarknader men ingen i centrum

Ronneby Artikeln publicerades
Ingen julmarknad i centrum.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ingen julmarknad i centrum.

Julmarknaderna är i full gång. I Ronneby arrangeras fler än vanligt. Det har dock resulterat i att kommunens julmarknad på torget ställs in.

Förra året arrangerade Ronneby kommun en julmarknad på torget vid fyra tillfällen. Tanken var att den satsningen skulle fortsätta och så sent som i november såg det ut som att det i alla fall skulle bli ett tillfälle i år. Men nu läggs planerna på is.

– Det blir ingen julmarknad i Ronneby. Det händer så mycket annat. Knallarna är överallt annanstans. Vi tänkte köra sista helgen innan jul vid nattöppet men det är svårt att få hantverkarna att komma och göra något då. Man får nog börja jobba med detta mycket tidigare, säger Jeanette Rosander, turism- och evenemangsansvarig på kommunen.

Samtidigt arrangeras det extra många julmarknader inom kommunen i år. Det har varit marknad i Brunnsparken, Eringsboda, vid Galtsjön, i Hallabro, Bergslagen och Järnavik.

– Jag tror aldrig vi har haft så många julmarknader på gång här.

Men det är inte omöjligt att kommunen arrangerar en 2019. Finns det ett intresse och några av de andra marknaderna läggs ner kan den återkomma.

Trots att det inte blir någon marknad sista helgen innan jul blir det nattöppet den 20 december. Då blir det tävlingar, aktiviteter och julstämning. Samma kväll arrangeras även Tomtesprånget. Det är ett välgörenhetslopp där alla som springer, går eller lunkar har tomtemössa på huvudet. Alla bidrag som kommer in i samband med loppet skänks oavkortat till Unicef. Loppet går runt elljusspåret med start vid Bäckahästen. Det blir ingen tidtagning men småpriser lottas ut. Bakom arrangemanget står bland andra Pernilla Bökman.

Nyårsfirandet kommer dock kommunen att arrangera som vanligt. Det blir fyrverkerier men inget tal eller musik eftersom det har varit lite struligt tidigare år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.