Efter anmälningarna – BLT-granskat boende i konkurs

Ronneby Artikeln publicerades

Efter ett turbulent halvår med anmälningar till både IVO och arbetsmiljöverket - nu har LSS-boendet Caritagården AB gått i konkurs.

Foto: Staffan Lindbom

Så sent som i augusti pratade Caritagårdens ledning om att man hade flera nysatsningar på gång. Bland annat skulle verksamheten byggas ut med fler platser och företaget funderade även på att starta ett nytt boende. Tre månader senare är konkursen ett faktum.

Turerna kring LSS-boendet i Backaryd har varit många det senaste halvåret. Något som BLT rapporterat om i omgångar.

Det hela började den 2 juli i år då 24-åriga Sara avled efter att ha blivit påkörd av en lastbil utanför sitt hem på Caritagården. En händelse som har följts av anmälningar till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och arbetsmiljöverket, som även riktat skarp kritik mot bolaget. Bland annat underkände IVO samtliga lex Sarah-utredningar som Caritagården skickade in efter Saras död.

– Utredningarna är så undermåliga att vi inte ens kan bedöma händelserna, sa Lars Rahm, enhetschef på Ivo till BLT i oktober.

Även Arbetsmiljöverket konstaterade en rad brister. Flera av dem handlade om risker kopplat till hot och våldssituationer och myndigheten skriver att boendet har haft ”allvarliga tillbud som inneburit risker gällande hot och våld för personalen.”

I konkursansökan nämner Caritagården anmälningarna de fått mot sig. Enligt bolaget berodde dessa på oförutsedda händelser. De nämner även att kommunen har avstått från nya placeringarna under tiden som boendet var under utredning av IVO och att IVO inte kan berätta hur lång tid utredningen tar.

Detta ledde efter hand till att boende flyttat ut samtidigt som man inte kunnat fylla på de vakanta platserna. Vilket har lett till att företaget är förlustbringande.

Sedan den 1 juni uppgår den preliminära förlusten till 968 798 kronor och bolaget menar att förlusterna kommer att fortsätta. De har även skulder och förpliktelser hos anställda som de saknar förmåga att betala.

BLT har sökt Caritagårdens grundare Carita Abrahamsson för en kommentar.

Fakta

Caritagården

Grundades 2012 av Carita Abrahamsson.

Caritagården riktar sig mot unga kvinnor mellan 18 och 40 år med Aspergers syndrom och högfungerande autism. 2014 fick företaget sitt första tillstånd att bedriva LSS-verksamhet och öppnade korttidsboende i Tingsryd. 2016 fick företaget tillstånd att bedriva långtidsboende och startade upp verksamheten i Backaryd.

Caritagården har en personalstyrka på sju fast anställda.

Caritagården är ett aktiebolag och i styrelsen sitter fyra personer.

Bolaget gick i konkurs i november 2019.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.